17februari

review – eBooks lezen op de iPhone

Het is al weer een tijd geleden dat ik een video heb gepost op mijn blog. Maar nu was er weer een leuke aanleiding voor. Mijn uitgever vroeg me of ik niet eens wat indrukken kon geven van de huidige stand van zaken en vooral de ervaringen van het lezen van eBooks op de iPhone en de bediening van de applicaties.

En in plaats van een Word-documentje in elkaar te knutselen met screenshots en toelichtingen is het net zo makkelijk om even een video te maken en deze op YouTube te plaatsen. Dan kunnen er bovendien meer mensen meekijken.

Onderstaande video geeft voornamelijk een impressie van de werking van eBook-applicaties op de iPhone. Je ziet tips voor het downloaden, lezen en navigeren binnen een boek. Zo nu en dan geef ik mijn mening, maar verder het is vooral een (redelijk) objectief overzicht.

Of het lezen van boeken op een iPhone een prettige leeservaring oplevert, zal iedereen voor zichzelf moeten uitmaken. Persoonlijk kan ik best langere teksten lezen vanaf het beeldscherm en vind ik de zoekfuncties binnen de complete tekst van het boek erg handig. Maar anderen zullen het lezen vanaf een (klein) beeldschermpje te vermoeiend vinden, of gewoon niet leuk. Maak zelf je keuze.

 

Samenvattend, ik vind handig:

  • Veel boeken direct onder handbereik. Vooral technische titels en naslagwerken zijn best goed te lezen. Afbeeldingen komen ook goed over (al zie je hier in de video geen voorbeelden van).
  • Zoekfunctie binnen complete tekst van het boek.
  • Bladwijzers maken en aantekeningen bij het boek en daar snel naar toe navigeren.
  • Lage prijs per boek. EUR 3,99 voor een boek dat in de winkel 20 euro of meer kost, is een koopje.

Ik vind niet handig:

  • Scrollen door de superlange inhoudsopgaven. Het ontbreken van in/uitklappen per hoofdstuk is een gemis.
  • Losse applicaties voor elk boek. Ik zou het handiger vinden een overkoepelende app te hebben, waarbinnen de boeken gebundeld zijn (zoals de toekomstige iBookStore?)
  • Geen integratie tussen Stanza (en het kopen vanuit Stanza) en de book-apps? Ik snap nog steeds niet wat de onderlinge relatie is.

Peter Kassenaar
-- 17 februari 2010

Reacties

18-02-2010 09:10 #

Een hele heldere uiteenzetting over het werken met e-books op de iphone. Inderdaad benieuwd hoe de ibookstore georganiseerd zal zijn. Dito de toekomstige optmalisaties ten aanzien van de gebruikerservaringen.

Wouter Netherlands

18-02-2010 10:17 #

Leuk en helder verhaal Peter. Dank je!

Bob Netherlands

Reacties zijn gesloten