23april

iPad unboxing

Afgelopen week was ik voor een conferentie in Amerika. De terugreis werd uitgesteld door de vulkaanuitbarsting op IJsland en de daaropvolgende lamlegging van het vliegverkeerd door de vulkanische aswolk. En dan moet je toch maar iets nuttigs gaan doen. Bijvoorbeeld, een iPad kopen.

Aanschaf

Ik kocht een iPad in de Apple Store op 3rd Street Promenade in Santa Monica, CA, nabij Los Angeles. Eerder al had ik gekeken in diverse andere winkels (waaronder in Las Vegas), maar ook in de Verenigde Staten is beschikbaarheid van de iPad niet gegarandeerd.

Het (goedkoopste) 16GB model is overal uitverkocht, voor andere modellen kon je op een reserveringslijst worden geplaatst. Maar in Santa Monica was om een of andere reden wel genoeg voorraad, en kon je gewoon achter de balie een keuze maken. ‘Doe die maar’.

 apple store Santa Monica

Daarna kon ik toch nog redelijk onverwacht een vlucht terug naar Nederland krijgen (kwestie van op tijd in de rij gaan staan en geduld –en vooral veel geluk – hebben).  Het uitpakken en in gebruik nemen van de iPad deed ik dan ook pas toen ik al weer terug was. Dat gaf mij wel de gelegenheid er het volgende filmpje van te maken.

Kosten

Of de kosten –afgezien van het vliegticket en verblijf- mee- of tegenvallen is pas te zeggen op het moment dat de iPad ook officieel in Nederland wordt geintroduceerd en de europrijzen bekend worden. Ik kocht het 64GB-model en dit kostte in totaal €673,17, inclusief BTW.

De douane was zo vriendelijk (?) geen accijns en douanerecht te berekenen en rekende met een gemiddelde dollarkoers in april van €0,74. De BTW werd alleen berekend over de aanschafprijs ($699,- oftewel € 524,-) en niet over de Californische verwijderingsbijdrage en Sales Tax. Deze heb ik natuurlijk wel betaald, dus in het totaalbedrag zijn ook deze dollarprijzen omgerekend naar euro’s en opgenomen.

Hoeveel kost een 64GB iPad? Ongeveer 673 euro

Eerste iPad-ervaringen

Ik heb nu ongeveer twee of drie dagen met de iPad kennisgemaakt en dit zijn mijn eerste ervaringen.

Pro:

  • De brede schermrand is geen enkel bezwaar. Het leek mij in de introductiefase niet zo mooi en praktisch, maar de brede rand houdt juist lekker vast en zorgt er voor dat je niet per ongeluk items op het scherm aanraakt.
  • Het onscreen-toetsenbord typt erg lekker; beter dan verwacht en veel beter dan iPhone. Je kunt probleemloos webadressen intypen of notities maken. Ik ga zeker geen extra fysiek toetsenbord bijkopen.
  • De specifieke iPad apps die zijn meegeleverd zijn erg mooi vormgegeven. Ze zijn beslist productiviteitsverhorgend: Notities, Mail, Kalender (eindelijk! een weekoverzicht!) en Contacten zien er goed uit en zijn prachtig. Ze synchroniseren goed met mijn Exchange-account.

Con:

  • Het scherm is erg snel vlekkerig en vies. Dat merk je niet als je er recht voor zit, maar bij zijdelings (mee)kijken zie je de vingervegen duidelijk zitten. Je moet er regelmatig een doekje overheen halen
  • Over doekjes gesproken: waarom levert Apple dit niet standaard mee? Er is geen enkele accessoire meegeleverd. Geen doekje, geen koptelefoon, geen documentatie, niets. Dat komt erg karig, ja zelfs krenterig over.
  • Er zijn weinig apps meegeleverd. Ik mis mijn standaardtoepassingen zoals Weer, Rekenmachine, Klok. Hopelijk komt hiervoor snel een update.
  • De standaard iPhone apps in de 2x modus (=vergroten tot iPadformaat) zien er werkelijk verschrikkelijk uit. Had Apple hier niet een wat beter schalings- en smoothingsalgoritme voor kunnen bedenken? Een belangrijke reden om alleen maar native iPad apps te willen draaien. Ik mis nu al de apps van Nu.nl, Bright en meer. Aan de andere kant, als er eenmaal specifiek iPad apps zijn, zien die er vaak juist weer prachtig uit (Twittelator!).

 

Peter Kassenaar
-- 17-23 april 2010

Reacties

23-04-2010 03:52 #

leuk nieuw speeltje, wil ik binnenkort ook wel eens even me stoeien Smile
opvallend is dat de beeldschermfrequentie van je PC monitor ten opzichte van je Ipad zo opvalt, de Ipad is "stil" terwijl je op de monitor heel duidelijk het effect ziet van beeldscherm opnames, hetzelfde effect wat hollywood nog steeds verhelpt door iedere pc altijd een bluescreen te laten zijn en er later een beeld op te gooien.

ook zag ik al dat ik aan de adapter zoals jij hem hebt niet zoveel zou hebben, de IPhone stekker die ik heb is een simpele 2 polige platte stekker met een USB poort aan de achterkant, niet zoals in het filmpje te zien is met een afneembaar deel. ( detail maar toch )

omgerekend is de IPad ongeveer 26 euro goedkoper dan de IPhone ( die hier voor 699 euro los te koop is) maar dan heb je dus ook geen camera of telefoonfuncties)

Pim Netherlands

Reacties zijn gesloten