18mei

Dreamweaver CS5 - column 1

Handboek Dreamweaver CS5 cover

Medio juni 2010 verschijnt mijn nieuwe Handboek Dreamweaver CS5. Dit handboek is helemaal bijgewerkt voor de laatste versie van Dreamweaver. Oudere onderdelen (rollover-afbeeldingen, tabellen) zijn verdwenen en toegevoegd zijn onder meer hoofdstukken over CMS-integratie, formulieren en Spry.

Via computerboek.nl kun je al vast een exemplaar reserveren. Je weet dan zeker dat je als eerste over het boek beschikt. Speciaal voor de nieuwsbrief van computerboek.nl heb ik ook dit keer weer een aantal columns geschreven. Dit is de eerste.

Klussen met Dreamweaver CS5

Wij hebben een ja/nee-sticker op de brievenbus. De meeste foldertjes ontvangen wij dus niet. Toch zat er vorige week een folder van een bouwmarkt meegevouwen in het plaatselijke weekkrantje. Ik ben niet zo’n klusser, en keek mijn ogen uit. Allerlei gereedschappen die mij onbekend voorkwamen werden gepresenteerd als de ultieme oplossing voor alle doe-het-zelfproblemen.

Een 115-delige gereedschapskoffer (mijn huidige gereedschapskoffer bestaat uit twee schroevendraaiers, een oude hamer en talloze losliggende schroeven en spijkertjes), een Power poetsmachine en dito Shaper (que?), een 8-bar pneumatisch spijkerpistool en een Reciprozaag zijn nog maar enkele uit de vele pagina’s glanzende elektrische hulpmiddelen die mij -uiteraard tegen een spotprijs- werden aangeboden.

Ergens klein in hoekje stonden ook attributen die mij bekender voorkwamen. Een set werkhandschoenen. Een onkruidborstel. Tuinschepje Gardena. Ik voelde mij ineens gelukkig niet meer zo’n ongelofelijke sukkel.

Wat heeft dit allemaal met Dreamweaver CS5 te maken? Rechtstreeks natuurlijk niet zo veel. Of ik moet weer eens de neiging krijgen de computer te willen bedienen met hamer en pneumatisch spijkerpistool, als het werk niet zo wil vlotten. Maar die momenten zijn gelukkig zeldzaam.

Een overeenkomst viel mij echter wel op. Toen een paar maanden geleden de eerste betaversies van Dreamweaver werden afgeleverd was er zoals gebruikelijk ook weer veel aandacht voor de lijst met nieuwe eigenschappen. Hierop stonden dit keer termen als PHP Code Hinting, CSS Inspect, Adobe BrowserLab en Live View Navigation.
Ik begrijp dat wel. Het is natuurlijk niet sexy om te adverteren met Kopteksten en Alinea’s. Afbeeldingen en hyperlinks. Dat verkoopt niet.

Toch zijn deze basisvaardigheden wel degelijk onontbeerlijk om vervolgens gebruik te kunnen maken van de geavanceerde nieuwe functies van Dreamweaver. Dit probeer ik bij het schrijven van een nieuw boek over Dreamweaver CS5 niet uit het oog te verliezen. Eerst het eenvoudige werk, daarna de toeters en bellen.

cirkelzaag. Erg ingewikkeld tafelmodel

Ik neem tenminste aan dat je op de technische vakopleidingen van tegenwoordig ook nog steeds leert om eerst een plankje recht af te zagen met een handzaag. En dat de bouwvakkers van de toekomst pas daarna worden losgelaten op modelletje 3-in-1 Tafel-, Afkort- en Verstekcirkelzaag GKS 1600W.

Zo probeer ik in een boek over webdesign met de uitgebreide Dreamweaver-gereedschapskist ook altijd eerst de achtergrond en context, het eenvoudige handwerk uit te leggen. Daarna kun je altijd nog aan de slag met Live View Navigation, Simplified Site Setup en SubVersion 1.6 Enhancements. Hebben jullie ook zo’n zin in CS5?

Peter Kassenaar
-- 18 mei 2010

Reacties

18-05-2010 11:15 #

Pingback from topsy.com

Twitter Trackbacks for
        
        Dreamweaver CS5 - column 1
        [kassenaar.com]
        on Topsy.com

topsy.com

31-05-2010 08:24 #

Pingback from 497.binggreen.com

1987 - 1991 @ 1984 Bmw 318i Mpg, 1997 Bmw 318i Headlight Assembly - 497.binggreen.com

497.binggreen.com

Reacties zijn gesloten