30september

Softwaretip: synchroon scrollen in Word

Tags: | Categories: Software
E-mail | Permalink | Reacties (1) | Post RSSRSS comment feed

Pictogram Microsoft Word Je bent nooit te oud om te leren, zo blijkt maar weer eens. Gisteren kwam ik een handigheidje op het spoor waarvan ik wilde dat ik hem eerder had ontdekt. Het blijkt in Word mogelijk om twee documenten naast elkaar te openen en deze synchroon te laten scrollen. Dit kan buitengewoon praktisch zijn bij het reviewen van documenten, waar je bijvoorbeeld je eigen versie (origineel) vergelijkt met de aantekeningen van een redacteur of reviewer. Door synchroon scrollen in te schakelen kun je in het ene document omhoog of naar beneden bladeren, terwijl het andere document automatisch mee schuift.

Werking

Het proces zoals hier beschreven werkt in Word 2007 en Word 2010. Waarschijnlijk is het in eerdere versies van Word ook mogelijk, maar daarvan ken ik de bijbehorende menuopdracht niet.

 1. Open het eerste document in Word (bijvoorbeeld je eigen, originele bestand).
 2. Open het tweede document (bijvoorbeeld het bestand met aantekeningen van de redacteur).
 3. Kies in het eerste document in het Lint de tab Beeld.
 4. Klik op Naast elkaar weergeven.
  • Als er nog meerdere documenten zijn geopend, vraagt Word in een extra venstertje welk document samen met het huidige bestand weergegeven moet worden.
   word01
 5. De documenten worden naast elkaar gezet. Klik indien nodig op de knop Synchroon schuiven (deze wordt als het goed is vanzelf aangezet).
  word02
 6. Scrollen maar! De bestanden lopen synchroon van boven naar beneden. Uiteraard kun je het document bewerken zoals je gewend bent. Klik nogmaals op deze knoppen om het synchroon schuiven weer uit te schakelen.

Het beeldscherm ziet er hierbij bijvoorbeeld als volgt uit:

Word - synchroon schuiven

Ik hoop dat je wat aan deze tip hebt,

Peter Kassenaar
30 september 2010.

Reacties

03-10-2010 09:23 #

Altijd handig om te weten.

Stefan Belgium

Reacties zijn gesloten