04oktober

Binnenkort: Modern Redesign – 2e editie

redesign_cover

Een eeuwigheid geleden, in 2004, heb ik het boek Modern Redesign – met XHTML, CSS en XML geschreven. Op de oude site kun je nog de detailpagina van dit boek vinden. Het boek was gericht op de factoren die destijds bij modern web(re)design hoorden: het omzetten van een op HTML-tabellen gebaseerd ontwerp naar een CSS-gebaseerd ontwerp. Ook het vormgeven van elementen als formulieren, forums en blogs kwam aan de orde.

Inmiddels zijn we bijna zeven jaar verder en is er op webgebied enorm veel gebeurd. Het doet mij dan ook deugd te kunnen melden dat in het voorjaar van 2011 de opvolger van dit boek zal verschijnen: Modern Redesign – tweede herziene editie (titel nog onder voorbehoud).

Het boek zelf zal (haha) een compleet redesign ondergaan; ik verwacht dat 70%-80% van de inhoud vernieuwd zal worden ten opzichte van de eerste editie. Want de uitdaging waar de hedendaagse webdesigner voor staat is een heel andere dan destijds. Tegenwoordig moet de site voorbereid zijn op de komst van HTML5, maar wel zonder oudere browsers in de kou te laten staan, liefst zonder aanpassingen draaien op een veelheid aan platforms (Windows, Mac, iPad, iPhone, Android), en verwachten bezoekers veel meer van de interactieve mogelijkheden van een site.

Modern Redesign - tweede herziene editie komt hieraan tegemoet. Het wordt een boek voor alle webdesigners die nieuwe sites direct geschikt willen maken voor HTML 5, of oudere sites willen gaan opwaarderen naar de nieuwste standaarden. Uiteraard zal ik werken met veel praktijkvoorbeelden en tref je allerlei cases aan van redesignprojecten waarin (delen van) de HTML5-standaard verwerkt worden.

Beknopte inhoudsopgave

De inhoud staat op dit moment – aan de start van het schrijfproces - nog niet in steen gebeiteld, maar begint al wel vorm te krijgen. En: je kunt meepraten! Zie hiervoor de aanwijzingen aan het einde van dit artikel. Onder meer de volgende onderwerpen zullen aan de orde komen.

  • Waarom Redesign? – een inleiding in de standaarden HTML, CSS en het DOM/JavaScript en de ontstaansgeschiedenis van HTML5.
  • Consequent structureren – De HTML5-tijdlijn, wat is HTML5 (en wat is het niet?), de erfenis van XHTML, de juiste notatie van tags en attributen in diverse typen HTML-pagina’s.
  • Redesign - van HTML4 naar HTML5 – De verschillen in DOCTYPE’s, nieuwe structuurtags voor HTML5, nieuwe tags voor inhoud in HTML5, verouderde HTML4-elementen en –attributen.
  • Nieuwe documenten structureren – Top-level elementen structureren, inhoudselementen maken, headers maken, de document outline, ontwerpen voor verschillende browsers.
  • De presentatie verzorgen met CSS3 – herhaling van basiskenmerken CSSS, nieuwe selectors in CSS3, graceful degredation.
  • CSS3 en HTML5 in combinatie – verbeterde typografische mogelijkheden, CSS3-transitions, tools om problemen te omzeilen.
  • Redesign – webformulieren van HTML4 naar HTML5 – nieuwe invoertypen, autofocus, placeholder teksten, formuliervalidatie, invoer van getallen, datums en cijfers.
  • Redesign – nieuwe HTML5 API’s gebruiken – het element <canvas>, de elementen <audio> en <video>, de API drag-and-drop, API voor offline storage, Gerelateerde API’s.
  • Interactie met JavaScript – ECMAScript en het DOM, kant-en-klare JavaScript bibliotheken, jQuery, menu’s, tabs en tooltips, Ajax-toepassingen met JavaScript en XHR.
  • Redesign van overige elementen – een website zonder plug-ins, diashow’s en caroussels, geanimeerde menu’s, overige interactieve elementen.

Meedenken? Graag!

Het schrijfwerk van dit boek zal volgens planning tot medio januari 2011 duren. Mis je in bovenstaande opsomming onderdelen? Wil je sommige aspecten graag besproken zien of heb je misschien zelf een bijdrage die (uiteraard met naam/bronvermelding) in het boek aan de orde zou kunnen komen? Aarzel dan niet om dat in een commentaar bij dit bericht te laten weten. Je kunt ook 1:1 contact opnemen via het Contactformulier.

Ik ben benieuwd naar jullie input.

Peter Kassenaar
-- 4 oktober 2010

Reacties zijn gesloten