14maart

Modern Redesign–2e geheel herziene editie

9789012582438-150

Deze week is Modern Redesign – 2e geheel herziene editie verschenen. Dit boek is de opvolger van Modern Redesign – met XHTML, CSS en XML uit 2004.

Het boek is daadwerkelijk (zoals de titel al zegt) geheel herzien. De inhoud is naar schatting voor ongeveer 85% vernieuwd, waardoor het boek ook een must is als u lang geleden de eerste versie al hebt aangeschaft.

In Modern Redesign – 2e geheel herziene editie leest u hoe u de overstap maakt van het ‘oude’ HTML4 en CSS2 naar de nieuwe webstandaarden HTML5 en CSS3. Hierbij krijgt u niet alleen een overzicht van nieuwe elementen en hun schrijfwijze, maar leert u (vooral!) ook de conceptuele betekenis en achterliggende ideeën van deze elementen. Natuurlijk zijn de standaarden HTML5 en CSS3 nog steeds in ontwikkeling, maar het boek laat zien welke delen van de standaard al volwassen zijn (en welke u veilig kunt gebruiken) en welke delen nog niet gereed zijn. Er wordt ook getoond hoe u nieuwe sites kunt ontwerpen die er ook in oude browsers goed blijven uitzien.

Specificaties

 • Boek, paperback, 427 pagina’s
 • ISBN-13: 9789012582438
 • Platform- en productonafhankelijk geschreven
 • Geschikt voor Windows en Macintosh
 • Prijs: EUR 54,95 (aanbieding tot 23 maart 2011: EUR 44,95)

Van de flaptekst

“U leest wat de achterliggende gedachte is geweest bij het ontwikkelen van nieuwe elementen als <article>, <section>, <video> en <audio> en leert hoe ze in nieuwe projecten worden toegepast. Vroeger was de browser vooral een container om webpagina’s te tonen. Tegenwoordig is de browser zelf een compleet programmeerplatform. HTML5 is de eerste versie van HTML die hier rekening mee houdt”.

Beknopte inhoudsopgave

 • 1. Introductie – waarom Redesign?
 • 2. Kennismaken met HTML5
 • 3. Redesign – structureren volgens nieuwe standaarden
 • 4. Meer details bij redesign van HTML4 naar HTML5
 • 5. Overige nieuwe HTML5-elementen
 • 6. De presentatie verzorgen met CSS
 • 7. CSS3 en HTML5 in de praktijk
 • 8. Redesign – webformulieren van HTML4 naar HTML5
 • 9. Redesign – de nieuwe HTML5 API’s gebruiken
 • 10. Redesign – interactie toevoegen met JavaScript
 • 11. Redesign – overige tips en trucs

Onderwerpen die uitgebreid worden besproken zijn bijvoorbeeld het converteren van websites van HTML4 naar HTML5, Het ontwerpen voor mobiele platforms, het werken met CSS3 media queries, de rol van jQuery en jQuery-plugins (inclusief online voorbeelden), CSS3 slagschaduw, afgeronde hoeken en @font-face.

Website bij het boek

 • http://www.kassenaar.com/redesign2/ - Dit is de website met codevoorbeelden - ook beschikbaar als download-versie-  die bij dit boek hoort. Deze site is (zeer :–) eenvoudig gehouden qua layout, zodat de broncode niet wordt doorspekt met tags die alleen dienen voor de opmaak van de site.
 • Overzicht met alle hyperlinks uit het boek – Een lijst met alle hyperlinks die in de verschillende hoofdstukken worden genoemd.

Hebt u het boek gelezen en hebt u opmerkingen ter verbetering van een eventuele volgende druk? Of wilt u andere lezers laten delen in uw ervaringen? Laat dan een berichtje achter.

-- Peter Kassenaar 
14 maart 2011

Reacties

22-03-2011 09:44 #

Wij gaan dit boek gebruiken bij de opleiding Digitale Communicatie van de Hogeschool Utrecht.
Ik zou het waarderen als er naast de codevoorbeelden ook presentaties te downloaden zouden zijn.

Guus Koning Netherlands

11-04-2011 10:10 #

@Guus Koning - er zijn geen standaard presentaties bij deze titel beschikbaar.

Hier zijn verschillende redenen voor, maar een van de belangrijkste is dat je in je lessen een *verhaal* wilt vertellen. En iedere docent/presentator legt zijn eigen accenten in zijn verhaal. De een vertelt meer visueel, de ander meer verbaal, een derde in metaforen of met [uitsluitend] webvoorbeelden en zo verder.

Een algemene presentatie komt hieraan niet tegemoet. Ik heb dit in het verleden wel gedaan bij andere boeken, maar dan kreeg ik vaak nog weer aanvullende reacties als 'ik wil aspect XZY meer naar voren zien komen in de presentatie, kan dat er ook in?' ('ja, beste docent, dat kan. Misschien kun je dit zelf toevoegen?')

Mijn punt hierbij is niet dat docenten te lui zijn om het zelf te doen, maar dat het aanbieden van een ppt bij een boek de noodzaak tot zelf nadenken en anticiperen op vragen van studenten wegneemt.

Zelf heb ik in het verleden regelmatig lezingen gegeven waarbij ik de slides van iemand anders gebruikte. Soms omdat dit voorgeschreven was door de opleider of het betreffende bedrijf, maar soms ook omdat ik dacht dat het sneller zou zijn dan zelf maken.

En dan kwam ik vaak tijdens de voordracht weer tegen dat ik dacht 'dat zou er eigenlijk ook in moeten, die slide staat op de verkeerde plaats, deze informatie is overbodig', enzovoort. Met andere woorden, ik was niet meer mijn *eigen* verhaal aan het vertellen en verloor zo aan credibility.

Kortom - als het enigszins mogelijk is, maak ik mijn eigen slidedeck voor elke presentatie die ik geef. Ik adviseer iedereen hetzelfde te doen.

Mail me even 1:1 als je hier verder over wilt discussieren.

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten