20april

Mijn Windows 8 verlanglijstje

windows8Windows 7 stamt uit 2009 en is ondertussen al weer anderhalf jaar oud. En Microsoft zit nooit stil. Direct na de lancering van Windows wordt het vizier al weer op een volgende versie gericht.

Zelf ben ik erg tevreden over Windows 7. Het was een goede opvolger van Windows Vista, dat de hooggespannen verwachtingen bij lange na niet waar heeft gemaakt. Toch is Windows 7 niet het eindstation. Dat kan ook niet.

De wereld draait door

De wereld waarin een besturingssysteem zijn werk moet doen, verandert immers doorlopend. Niet alleen komt nieuwe hardware op de markt (andere processors, snellere videokaarten, nieuwe randapparatuur), maar ook de manier waarop (en waar) computers en software gebruikt worden is continu aan verandering onderhevig.

De laatste trend is dat applicaties steeds vaker op webapplicaties gebaseerd zijn en dat meer gegevens centraal ‘in de cloud’ worden opgeslagen. Denk aan Google Apps, het onlangs aangekondigde Microsoft Office 365 en natuurlijk mijn eigen project Yindo – jouw digitale bibliotheek (boeken lezen in de cloud). Een volgende versie van Windows zal daar aan tegemoet moeten komen.

Natuurlijk zijn er doorlopend veel geruchten over nieuwe versies van Windows en met enige regelmaat lekken screenshots uit van functies die wel eens in een nieuwe Windows aanwezig zouden kunnen zijn.

In het werken met Windows 7 loop ik langzamerhand tegen een aantal aspecten aan die ik graag aangepakt zou willen zien in een volgende versie van Windows. En of dit dan Windows 8 heet of een andere naam krijgt, maakt me niet uit. Als de volgende functies (in willekeurige volgorde) er maar in zitten:

1. Rechtstreekse opslag in de cloud

Microsoft biedt al een aantal cloud-gebaseerde opslagdiensten, waaronder Windows Live Mesh, Windows Live Skydrive en applicatie-hosting via Windows Azure. Ook zijn er uiteraard producten van derden, waaronder het bekende Dropbox en SugarSync. Allen bieden ze opslag van documenten, foto’s, video’s, favorieten en soms ook agenda’s en meer zakelijke toepassingen.

Het handige hiervan is dat je al je gegevens kunt plaatsen op een centrale locatie (‘in de cloud’) en er vervolgens vanaf elk apparaat met een internetverbinding gebruik van kunt maken. Je hoeft geen USB-sticks of verwisselbare vaste schijven meer mee te sjouwen. Je kunt altijd bij de laatste versie van je documenten komen.

DropBox

Dropbox is een populaire opslag- en synchronisatiemethode. Windows 8 moet dit rechtstreeks aanbieden, vind ik.

Kenmerk is echter dat alle toepassingen dit op hun eigen manier doen. Op elk apparaat moet je eerst een client-toepassing (of app) installeren om bij je documenten te kunnen komen. Deze toepassing staat op zichzelf. Hij is niet verweven met het bestandssysteem, noch met de applicaties.

In Windows 8 moet dit worden aangepakt. Je moet vanuit applicaties of vanuit Windows Verkenner rechtstreeks je cloud-opslag kunnen bereiken. Het liefst via een station of schijfletter, of onderdeel van een ‘bibliotheek’ in Windows Verkenner.

2. Betere verkenner

Windows Verkenner is bij elke versie van Windows wel (een beetje) aangepakt, maar langzamerhand is het verreweg het zwakste beheeronderdeel van Windows geworden.

explorer

Links Windows Verkenner uit Windows 98 (!), rechts Windows 7. Geen noemenswaardige verschillen, helaas.

Waar blijven in Windows Verkenner de twee panelen met schijfstations naast- of onder elkaar om makkelijk te kunnen kopiëren/slepen/verplaatsen? Al bijna vijfentwintig jaar geleden kon dit met Norton Commander voor MS-DOS en tegenwoordig zijn er toepassingen als WinNc5 en Total Commander.

Kunnen we in Windows 8 eindelijk taken uitvoeren als het eenvoudig hernoemen van meerdere bestanden tegelijk, het synchroniseren van mappen en schijfstations (ook weer in de cloud), het vergelijken van bestanden in een map en vergelijken van verschillende versies van een bestand, enzovoort, enzovoort? Alsjeblieft?

TotalCommander05

Een kleine moeite, maar o zo handig: meerdere schijstations in verschillende panelen voor makkelijk vergelijken, kopiëren en verplaatsen.

3. Touch interface

De wereld is ondertussen gek op tablets. Op de Consumer Electronics Show in januari van dit jaar in Las Vegas, werden maar liefst meer dan 100 verschillende tabletcomputers getoond. De verwachting is dat de verkoop van tablets de verkoop van Netbooks en notebooks gaat overtreffen.

Windows 7 is geschikt voor touch, maar niet geoptimaliseerd voor touch. Dat moet een stuk beter. Van tablet-aankondigingen die op Windows 7 draaien en waarvan de batterij het 4 tot 6 uur uithoudt springen de tranen je in de ogen. De aankondiging dat Windows ( ook?) op ARM-processors draait en niet alleen meer op Intel-processors is in dat licht bezien een hoopgevend teken. De ARM-architectuur is bekend van de iPad en Android-tablets en gaat een stuk zuiniger om met stroom.

Windows-Phone-7-Series

En als we dan toch bezig zijn: Windows Phone 7 heeft een moeilijke start achter de rug, maar dat ligt niet aan de interface en het gebruiksgemak. Deze worden alom geroemd.

Microsoft zou er goed aan doen het principe van de hubs uit Windows Phone 7 op de een of andere manier te verwerken in Windows 8. Integratie met online diensten als Twitter, Facebook, Flickr en Exchange (zie ook 1.) zou ook tot de kerntaken van het besturingssysteem moeten gaan behoren, in plaats van via losse applicaties geregeld moeten worden.

Alleen dan heeft Microsoft nog een kans op tablet-gebied, tegenover iPad iOS en Android. Dit betekent in feite: een los te koppelen visuele shell van de core, met aanpassingen voor het apparaat waar Windows op draait. Iets wat in Linux van oudsher al kan (daar kun je een eigen Window Interface Manager kiezen zoals Gnome of KDE). Dat gaat dus een stuk verder dan de huidige mogelijkheden om een ander ‘thema’ te kiezen – wat alleen maar visuele opsmuk is.

Conclusie

Wat mij betreft zijn dit de drie belangrijkste gebieden waarop Microsoft een volgende versie van Windows zal moeten vernieuwen of uitbreiden. Ik ben benieuwd welke kant het op zal gaan. Windows 8 wordt – zoals het er nu naar uitziet - in de loop van 2012 verwacht.

Peter Kassenaar
-- 20 april 2011

Reacties zijn gesloten