12september

Daddy Sang Bass – In memoriam Johnny Cash

Johnny Cash Vandaag is het 8 jaar geleden dat Johnny Cash (26 februari 1932 – 12 september 2003) overleed. Johnny Cash was een van de invloedrijkste muzikanten in het country genre, maar (op latere leeftijd) ook daarbuiten. Hij bleef tot op hoge leeftijd experimenteren met muziek en werkte onder andere samen met rockbands als Nine Inch Nails en diverse hiphop-acts.
Ik houd erg van Johnny Cash.
De live-albums At Folsom Prison en At San Quentin behoren wat mijn betreft tot hoogtepunten uit zijn oeuvre en staan hoog op mijn iTunes playlists. Ze bezorgden Johnny Cash het imago van een outlaw – hij was de eerste artiest die optrad in gevangenissen en daar platen van uitbracht. Er werd schande van gesproken en men fluisterde dat de songtekst van het liedje Folsom Prison Blues (‘I shot a man in Reno, just to watch him die’) op waarheid berustte (hetgeen overigens niet het geval was). Om de context aan te geven: we spreken over de jaren zestig van de vorige eeuw, het diepe (en diepgelovige) zuiden van Amerika. De rassenscheiding was nog maar net enkele jaren afgeschaft.
Het optreden in gevangenissen zou een soort handtekening worden voor Cash. Behalve de twee genoemde albums, heeft hij tientallen andere optredens in gevangenissen op zijn naam staan.

Daddy Sang Bass

Soms wordt een song groter dan degene die hem voor het eerst uitvoert. Dan kom je het liedje in allerlei variaties en uitgevoerd door artiesten van allerlei pluimage tegen.
Dat gevoel heb ik heel erg bij het nummer Daddy Sang Bass van Cash (oorspronkelijk overigens geschreven door Carl Perkins). Op YouTube vond ik drie clips die de ontwikkeling ervan mooi illustreren.

Origineel

Eerst het origineel, door Cash zelf uitgevoerd tijdens een van zijn gevangenisoptredens (Cummins Prison in Grady, Arkansas op 15 april 1969). Eerlijke country rock-n-roll met een gitaar, een drumstel en twee microfoons.
http://youtu.be/zJNw-oqpAVg

Commercialisering

Vervolgens zie je dat de commercie er mee aan de haal gaat en dat er allerlei aalgladde en buitengewoon Amerikaanse varianten (ik kan er even geen ander woord voor vinden) van opduiken. Dames en heren met onberispelijk geföhnd haar brengen de song in een keurig arrangement, ontdaan van alle scherpe randjes. Bijvoorbeeld deze, van de in de USA zeer populaire vocale gospelgroep Gaither:
 
http://youtu.be/a3eNbQ-Wbjk
 
En toch, en toch, kan ik ook deze versie wel pruimen. Omdat het in de basis een geweldig nummer is (de ‘Little brother’ in het liedje slaat bijvoorbeeld op het jongere broertje van Johnny Cash dat al als kind is overleden). En zingen kunnen ze natuurlijk wel, de jongens en meisjes van Gaither.

Tribute

Helaas komt Johny Cash ten gevolge van diabetes (en verdriet om zijn eerder dat jaar gestorven vrouw June Carter Cash) in 2003 al op 71-jarige leeftijd te te overlijden. Hij wordt geëerd met een Tribute-concert, waarin tal van artiesten bekende Cash-nummers ten gehore brengen.
Het concert wordt afgesloten door Jerry Lee Lewis (vanaf dat moment de laatst overgeblevene, Last Man Standing, van het zogenoemde Million Dollar Quartet na het eerdere overlijden van Elvis Presley, Carl Perkins en nu dus Johnny Cash). Lewis sluit af met het nummer Will The Circle Be Unbroken, het origineel waar Daddy Sang Bass op is gebaseerd. Kippenvel.
 
http://youtu.be/0JJ-h3yfXmI
Een indrukwekkende uitvoering. De cirkel is rond. Moge Johnny Cash rusten in vrede.
 
Peter Kassenaar
-- 12 september 2011
Reacties zijn gesloten