29september

Usability op mobiele apparaten

imageWoensdag 28 september 2011 gaf ik een gastcollege ‘Usability op mobiele apparaten’ op de Hogeschool van Amsterdam, afdeling Sport, Management en Ondernemen.

Beknopte inhoud

In korte tijd kwamen de volgende onderwerpen aan orde:

 • Waarom is usability belangrijk – waarom heb ik dit als specialisatie gekozen?
 • Een korte geschiedenis van mobiele communicatie.
 • Wat is eigenlijk het verschil tussen een (mobiele) website en een App?
 • De ‘mobiele revolutie’ is nog maar net begonnen. Nog minder dan 10% heeft een tablet-device. De komende jaren zullen een steeds verdergaande verschuiving laten zien van desktop naar mobiel. Je moet hier in de website voor je onderneming of sportvereniging nu al rekening mee houden.
 • Drie concrete verschillen tussen desktop usability en mobile usability:
  • schermafmeting (en de gevolgen daarvan voor je design)
  • bediening: muis vs. touch (en de gevolgen…)
  • belangrijkste doel van de site identificeren (en de gevolgen…)
 • Deze drie aspecten werden daarna getoetst voor drie verschillende sites:
 • Het bleek dat er grote verschillen zijn tussen de sites onderling. Zo is de desktop-gebruikerservaring van London 2012 op veel punten nog wel voor verbetering vatbaar, maar is er wel gezorgd voor een geoptimaliseerde mobiele versie van de website. Bij NOC*NSF is dit beeld omgekeerd. De gebruikerservaring van de ‘gewone’ publiekssite is prima, maar is lastig bij mobiel gebruik. Hockey.nl laat min of meer hetzelfde beeld zien als London2012.com.

Verschillende sites kennen verschillende sterke en zwakke punten. Het is niet zo dat een site compleet ‘mislukt’ of ‘onbruikbaar’ is, als een van de onderdelen niet goed is uitgewerkt. Het geeft wel aan dat dit betreffende aspect nader bekeken (en liefst verholpen) moet worden, om site-bezoekers op zowel desktop- als mobiele apparaten zoveel mogelijk tegemoet te komen.

image

Presentatie

Je kunt de presentatie van dit college downloaden. Hij is beschikbaar in twee formaten:

Voor vragen over de presentatie of de rest van het gastcollege kun je contact opnemen via het contactformulier op deze site.

Peter Kassenaar
-- 29 september 2010

Reacties

02-10-2011 12:52 #

Peter,

Goede slideshow, maakt duidelijk dat desktop en mobile om een verschillende usability smeken. Tweetje waard. Smile

Niet alleen de hardware kenmerken zijn anders, ook de context van gebruik is verschillend (onderweg vs. vaste plek of achter een bureau vs. languit in een zetel). Zelfs het profiel van de gebruikers is voorlopig nog anders. Ook dat hoort te bepalen hoe de usability moet verwerkt worden.

Edwin Waelbers Belgium

03-10-2011 08:06 #

@Edwin - bedankt voor je reactie. Inderdaad is ook de context van gebruik anders (evenals onder meer de aandachtsboog van de bezoeker/gebruiker en de program flow door een mobiele website). Een goede aanvulling!

Omwille van de tijd van het college konden echter niet al deze aspecten worden meegenomen. Het is altijd een trade-off tussen de behandelde onderwerpen en de beschikbare tijd.

Peter Netherlands

03-10-2011 09:05 #

Peter,

Dat begrijp ik. Je zou er boeken mee kunnen vullen (hint hint) Smile

Edwin Waelbers Belgium

Reacties zijn gesloten