07februari

Gokken op Facebook?

Ik ben een trouw lezer van de columns van Arjan Dasselaar op nu.nl. In de meeste gevallen snijden zijn columns hout, en vaak ben ik het eens met de inhoud. In zijn bijdrage van 4 februari 2012 met de titel Gokken op Facebook slaat Dasselaar echter de plank mis wat mij betreft. Dit blogartikel is een reactie op deze column.

facebook_01

Facebook

Tenzij je de afgelopen jaren onder een rots hebt gewoond, ken je Facebook. De kans dat je er zelf actief op bent, is groot. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 800 miljoen gebruikers, waarvan 5,6 miljoen in Nederland. De – langverwachte – beursgang van Facebook maakt de aandelen van het Californische social mediabedrijf voor het eerst openbaar verhandelbaar.

Als Dasselaar in zijn column stelt dat de gekte rond die beursgang groteske vormen aanneemt, ben ik het helemaal met hem eens. En inderdaad, net als bij de beursgang van Google zijn er ook direct weer professionele azijnzeikers die – nog zonder dat er een datum of zelfs maar introductieprijs van het aandeel Facebook is genoemd – menen te weten dat de vraagprijs way overvalued is.

Zakendoen

Maar – zoals Dasselaar - stellen dat ze bij Facebook ‘meer verstand hebben van techniek dan van zakendoen’, lijkt mij op zijn minst een gewaagde uitspraak.

Als je je achtereenvolgens de Washington Post, Yahoo, Google en Microsoft van het lijf weet te houden in overnamegesprekken, dan ben je bepaald geen zakenwatje. En als je vervolgens ook nog eens Google en Microsoft zodanig tegen elkaar weet uit te spelen in een zoekopdrachtendeal dat je Microsoft al in 2007 zo gek weet te krijgen dat ze ruim $250 miljoen dollar betalen voor een belang van 1,6% (!) in Facebook, ook dan doe je denk ik wel iets goed.

[terzijde: de Microsoft-investering werd destijds met ongeloof en hoongelach ontvangen. Het stelde de waarde van het toen nog maar 2,5 jaar oude Facebook met een 23-jarige Mark Zuckerberg als CEO op een algemeen als bespottelijk veronderstelde waarde van 15 miljard. Maar als Facebook straks inderdaad 75 miljard waard blijkt, dan heeft ook Microsoft deze investering zien vervijfvoudigen in een paar jaar tijd. Reden waarom diverse media zich nu haasten deze zet met terugwerkende kracht als briljant te verklaren).

facebook-logo

Sentiment

Verder stelt Dasselaar dat je met een aandeel Facebook vooral ‘menselijk sentiment koopt’ en daarmee investeert in een zandkasteel. Als voorbeelden haalt hij daarvoor de inmiddels bijna vergeten sociale netwerken Myspace, Friendster en het Nederlandse Hyves aan. Het klopt dat die netwerken inderdaad met toenemende snelheid irrelevant zijn geworden. Maar waar zijn alle tientallen miljoenen gebruikers dan gebleven? Op Facebook!

En ja, uiteraard zullen er in de toekomst andere sites aan de stoelpoten van Facebook gaan zagen. Maar om te illustreren dat dit nog niet zo eenvoudig is, heb ik maar één woord nodig: Google+ (of is dat twee woorden?). Heeft deze als Facebook-killer in de markt gezette social mediavariant van Google het internet op zijn grondvesten doen schudden? Dat dacht ik toch niet. Ondanks 1 miljoen gebruikers (waarvan  het overgrote deel waarschijnlijk alleen maar een keer heeft rondgekeken) lijkt het er vooralsnog niet op dat Google hiermee goud in handen heeft. Dus als zelfs een internetgigant als Google het al moeilijk heeft een aannemelijke Facebook-concurrent in de markt te zetten, hoe zouden andere bedrijven dit dan gaan doen?

Facebook als platform

Maar het belangrijkste punt waarom volgens mij de beursgang van Facebook wél eens een groot succes zou kunnen worden, ligt in het toepassingsbereik van Facebook. Velen kennen en zien Facebook alleen als ‘site’ (en wellicht ook nog als app op hun mobieltje), terwijl ik een uiterst breed platform van technologieën zie met gevarieerde en zeer slim gekozen toepassingen.

  • Zo beheert Facebook bijvoorbeeld de grootste fotobibliotheek ter wereld, met inmiddels meer dan 50 miljard geuploade foto’s van gebruikers.
  • Al in 2006 stelde Facebook een eerste versie van de Facebook API open, waarmee andere bezoekers kunnen aageven dat ze hun profiel- en andere gegevens willen delen via anders sites. Deze is in de loop der jaren sterk uitgebreid en verfijnd.
  • Er is een aparte Marketing API waarmee miljoenen bedrijven hun klanten beter leren kennen en gerichte campagnes kunnen voeren. (Advertenties op websites zijn nooit leuk, maar als je dan toch ad’s moet bekijken, dan liefst zo specifiek mogelijk).
  • Via Facebook Connect kunnen internetters zich met hun Facebook-inloggegevens aanmelden bij miljoenen andere sites.
  • Met Facebook Credits kun je (virtuele en echte) cadeautjes kopen voor vrienden en extra mogelijkheden binnen games aanschaffen.
  • Facebook biedt het grootste social games platform ter wereld.
  • Programmeurs kunnen via de Facebook Social Graph API eigen sociale applicaties maken die naar keuze binnen de Facebook-site of op een eigen locatie gedraaid worden. Duizenden programmeurs over de hele wereld doen dit al.
  • En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Daarom denk ik dat je bij het aanschaffen van een toekomstig aandeeltje Facebook niet alleen ‘investeert in menselijk sentiment’, zoals Dasselaar in zijn column stelt, maar in een breed gedragen technologisch platform dat nu al aanwezig is tot in de haarvaten van het internet en in de Real Life maatschappij. Facebook is nooit uitgeweest op het snelle geld. Dat zal zich mijns inziens in de komende jaren uitbetalen. Ik verwacht dat Facebook zijn invloed en belang alleen nog maar zal uitbreiden. Misschien (nee, waarschijnlijk) niet alleen als site, maar wel als platform en als toeleverancier van sociale technieken en –data.

‘maar jij hield toch niet van Facebook?’

Nee, ik ben zelf geen Facebook-fan en loop er regelmatig tegen te fulmineren.

Dat neemt niet weg dat ik het grootste respect heb voor de manier waarop Mark Zuckerberg zijn vinding heeft ontwikkeld en de visie die hij daarbij heeft tentoongespreid en nog steeds uitdraagt. Als mijn spaarvarken het te zijner tijd toelaat zal het aandeel Facebook zich zeker in mijn belangstelling mogen verheugen. Het short gaan laat ik in dat geval graag aan Arjan Dasselaar over. ;-)

 

Peter Kassenaar
-- 7 februari 2012

Reacties zijn gesloten