30augustus

5 x snel op weg met JavaScript. Via YouTube

Ik krijg veel vragen over mijn cursussen jQuery Mobile en Mobiele apps maken met Dreamweaver, jQuery Mobile en PhoneGap. Zie bijvoorbeeld ook mijn eerdere blogartikel Mobiele apps zonder programmeren.

Vaak worden de vragen (vooral) gesteld door designers die redelijk wat ervaring hebben met het vormgeven van pagina’s met HTML en CSS (naast natuurlijk de typische designtools als Photoshop en Illustrator), maar nog minder ervaring hebben met programmeren en JavaScript.

Bij het ontwikkelen van een geoptimaliseerde mobiele website of een mobiele app komen globaal gesproken twee kernstromingen aan de orde:

  • het visualiseren van je app, met jQuery Mobile, HTML en CSS. Als editor wordt bijvoorbeeld Dreamweaver of Visual Studio gebruikt.
  • Het scripten van je app, voor als je meer wilt dan een statische webapplicatie. Hiervoor wordt JavaScript gebruikt.

JavaScript leren via YouTube

Als je nog niet zo bekend bent met JavaScript, kunnen deze YouTube-video’s je snel op weg helpen. Ze zijn allemaal Engelstalig, maar daar ontkom je niet aan als je wat verder op webdevelopment ingaat. Ik heb de video’s (mede) geselecteerd op verstaanbaarheid en audiokwaliteit, zodat het makkelijk te volgen is. De volgorde van boven naar beneden is globaal ook van ‘makkelijk’ naar ‘moeilijk’.

1. The New Boston

http://www.youtube.com/watch?v=yQaAGmHNn9s

Dit is de eerste video uit een serie. Bucky Roberts neemt je in 40 (!) lessen mee op JavaScript-safari. Veel voorbeelden, hands-on, snel resultaat en een goed leertempo. Elk filmpje duurt 5-6 minuten, zodat je er snel een kunt meepikken. Minpunten: niet meer helemaal actueel (XHTML) en er wordt nog veel inline code/eventhandlers gebruikt (zoals onMouseover en onClick), iets wat tegenwoordig niet meer als best practice wordt beschouwd. Maar als introductie in de taal (syntaxis, variabelen, statements en structuur) is het een zeer gedegen inleiding.

Het YouTube-kanaal van de complete serie staat op http://www.youtube.com/playlist?list=PL46F0A159EC02DF82

2. New Think Tank

http://www.youtube.com/watch?v=_cLvpJY2deo

In de serie video tutorials van de New Think Tank wordt globaal hetzelfde besproken als hiervoor, maar dan in afleveringen van ongeveer een half uur per film. Het tempo ligt hoger. Ook nu zijn sommige concepten verouderd (document.write() wordt momenteel liever niet meer gebruikt), maar als algemene introductie is het uitstekend.

De complete serie van acht tutorials is beschikbaar via http://www.newthinktank.com/web-design/learn-javascript/. Het aandachtsgebied is ook hier breed, uiteenlopend van functies tot cookies en event handling.

3. Think Vitamin

http://www.youtube.com/watch?v=CHh5fPs1Hvg

Werken met JavaScript in een browser betekent altijd ook werken met het DOM (Document Object Model). Deze video geeft een inleiding op de manier waarop je met JavaScript onderdelen van het DOM kunt selecteren en bewerken. Deze manier van werken is erg belangrijk als je ook met jQuery aan het werk wilt.

De serie van Think Vitamin is ook goed en gaat iets verder dan de voorgaande twee, maar is niet geheel gratis te volgen. Voor andere video’s uit deze serie moet betaald worden.

4. Google Tech Talk (1)

http://www.youtube.com/watch?v=ljNi8nS5TtQ

Deze technische video van ruim een uur gaat (diep!) in op de taal JavaScript zelf. Niet op de verschilende browserimplementaties van JavaScript (‘Hoe werkt JavaScript in Chrome en waarin verschilt dit van IE’), maar puur op de constructie van de taal zelf.

Vragen als ‘wat is een object in JavaScript en hoe werken constructors en hoe verhoudt zich dit met andere OO-talen’ wordt behandeld. Het is een razend interessante video, maar ik zou je adviseren deze pas wat later te bekijken, als je al wat meer hands-on ervaring hebt met JavaScript en zelf al wat programmaatjes hebt geschreven. Daarna echter: verplichte kost! De video is (Engels) ondertiteld, hetgeen het makkelijker maakt de voorbeelden te volgen.

5. Google Tech Talk (2) – Douglas Crockford

http://www.youtube.com/watch?v=hQVTIJBZook

Ook uit de serie Google Tech Talk, een geweldige presentatie over JavaScript van Douglas Crockford. Crockford is een zeer belangrijk en invloedrijk persoon in de JavaScriptwereld en het is een genoegen hem zelf aan het woord te horen. ‘JavaScript is the worlds most misunderstood programming language’ en ‘JavaScript is the only language that people think they don’t need to learn before they start using it.’ Deze presentatie is gebaseerd op zijn boek JavaScript: The good Parts en duurt eveneens ongeveer een uur. Hij is ondertiteld.

Het is een presentatie uit 2009, dus nog vóór de ‘jQuery-explosie’ van de laatste jaren. Voor deze presentatie maakt dat echter niet uit, omdat het voornamelijk over concepten en principes gaat en minder over concrete browservoorbeelden. Erg leerzaam.

Conclusie

Soms is het lastig om als designer de overstap te maken naar mobiel webdesign, omdat hier vrijwel altijd een deel programmeren (in JavaScript) bij komt kijken. De video’s die in dit artikel werden genoemd, helpen je op weg bij het kennismaken met JavaScript. Op basis van de inhoud van de video’s kun je zelf aan het oefenen gaan. Als je ze hebt gevolgd en begrijpt (met name de eerste twee series) heb je zeker voldoende bagage om met succes de cursussen voor het maken van mobiele apps te volgen.

Peter Kassenaar.
-- 29-30 augustus 2012.

Reacties zijn gesloten