05maart

Mijn mobiel is sneller dan mijn vaste lijn

Tags: | Categories:
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

4gSinds ongeveer een maand heb ik een mobiel abonnement met 4G-snelheid (Hi, via het KPN-netwerk). Volgens de reclames is 4G (uiteraard) veel sneller dan 3G, maar ik stond daar sceptisch tegenover.

Onderweg merkte ik echter een groot verschil in snelheid. Het (onderweg) internetten met 4G is aanmerkelijk sneller dan 3G. De dekking lijkt bovendien ook al goed in orde. Ik ben de afgelopen maand naar – onder meer – Groningen, de randstad en Zottegem, België gereisd. Vrijwel nooit viel het 4G-signaal weg. Alleen in het oosten van het land (Twente) ben ik nog niet geweest.

Test vanuit kantoor

Deze week heb ik met speedtest.net een testje gedaan vanaf mijn werkplek. Wat blijkt: zelfs binnenshuis is de 4G-verbinding op mijn mobiel sneller dan mijn vaste ADSL-verbinding (ook KPN):

Mobiel - 4G

speedtest-mobile

Vast – ADSL

speedtest-adsl

Het verschil in downloadsnelheid is al ruim 30% (binnenshuis!), het verschil in uploadsnelheid is zelfs dramatisch te noemen. Voor de zekerheid heb ik de mobiele test enkele keren herhaald, en steeds zijn de resultaten ongeveer gelijk. Alleen de ping-tijd valt uit in het voordeel van de vaste verbinding.

Kosten: mobiel 15 euro per maand (SIM-only abonnement), vast: 38 euro per maand (Zakelijk internet + bellen).

-- Peter Kassenaar
5 maart 2014

Reacties zijn gesloten