04september

Sabbatical - hoe doe je dat financieel?

Noot: dit is een persoonlijke blogpost. Geen technisch artikel. Lees bijvoorbeeld PhoneGap voor Android installeren als je een technische post wil lezen.

In mijn vorige blogpost schreef ik over mijn aanstaande sabbatical, die als het goed is rond april 2016 zal starten.

“Maar hoe ga je dat financieel dan regelen?” was een vraag die mij de vorige keer (in 2005) veel gesteld werd. En “Ja, ik zou het ook wel willen, maar hoe moet het dan met mijn werk|carrière|pensioen|auto|ander-excuus-begrip?”.

En ik weet dat ik mij hier op glad ijs begeef, omdat ik mijn eerste halfjaar vrijaf in 2005 makkelijk uit eigen zak kon bekostigen. Maar 2014 is 2005 niet. De financiële crisis van de afgelopen jaren heeft ook mijn bedrijfje niet ongemoeid gelaten. De schatkist van de Kassenaartjes is maar juist genoeg gevuld om de welbekende tegenslag van de kapotte wasmachine te kunnen opvangen. Toch laat het zich volgens mij vrij eenvoudig in een woord samenvatten:

discipline.

En een beetje vooruit denken. Als je echt vrij wilt nemen – of, zoals ik, het moet doen om je energie en enthousiasme te behouden – moet je dit plannen. En vervolgens de consequenties aanvaarden.

Rekensom

Je kunt een eenvoudige rekensom maken.

  • Stel dat je 2500 euro per maand nodig hebt voor je vaste lasten en normale gezinsuitgaven: eten, abonnementen, verzekeringen, hypotheek, benzine enzovoort (ik noem maar een bedrag).
  • Dan heb je voor een half jaar vrijaf dus 6 x 2500=15.000 euro nodig.
  • Als je eens in de tien jaar een half jaar vrij wilt nemen – opnieuw zoals ik – dan moet je dus in tien jaar 15 mille bij elkaar sparen.
  • Dat is vijftienhonderd euro per jaar, oftewel 125 euro per maand. Dat moet je dan opzij zetten en vervolgens niet aankomen.

Simpel toch? Ja, het is twee keer lastig (1. Bedrag opzij zetten, 2. Niet aankomen), maar ook twee keer samen te vatten onder de noemer discipline.

Aanvaard de consequenties van je keuze. Nu is 125 euro per maand niet niks, maar voor veel werknemers toch ook geen onoverkomelijk bedrag. Als je meer nodig hebt per maand wordt het bedrag dat je weg moet zetten natuurlijk groter, maar waarschijnlijk zijn in dat geval je inkomsten ook hoger. En zou het dus weer wat makkelijker moeten zijn.

Misschien moet je een symbolisch gebaar maken. Stop met roken en doe het geld in de pot. Ga niet meer eens per week uit eten, of schaf de zaterdagse snackbarbezoekjes af. Het levert direct enkele tientjes per maand op. En je hebt een doel. Het houdt je scherp.

dus…planning?

Ik moet hier overigens aan toevoegen dat ik na mijn sabbatical in 2005-2006 niet direct de nu volgende periode voor 2016 had gepland. Dat idee (over de tienjaarlijkse cycli en levensloopindeling) kwam pas in mei van dit jaar tot rijping. Dat betekent dus dat ik, ehhh, een beetje achter loop met mijn reserveringen.

Maar ik heb het voordeel dat een deel van mijn werk bestaat uit het schrijven van boeken. En met het schrijven van boeken verdien je pas geld op het moment dat ze verkocht worden. Je krijgt altijd achteraf royalties uitgekeerd over de verkochte exemplaren. Ook als je niet schrijft, worden er toch nog boeken verkocht.

Niet zo veel meer als tien jaar geleden (lang niet zo veel meer) en van ICT-boeken schrijven alleen kan je geen fatsoenlijk inkomen meer verwerven, maar het zorgt er wel voor dat een deel van de uitgaven in mijn vrije halfjaar gedekt is. En ik dus iets minder hoef te sparen vooraf.

Bovendien ben ik ZZP’er en kan ik er daarmee voor kan kiezen tijdelijk een tandje bij te schakelen. Dus dat doe ik tot en met april 2016. Ik zal me niet hoeven vervelen (heb je al gezien dat ik uitstekende trainingen verzorg? Grijp je kans nu het nog kan! :-).

Praktisch gezien zal ik ook nog moeten overleggen met mijn accountant om af te spreken wat fiscaal gezien de meest gunstige manier is om het te bekostigen: sparen in de B.V. en een half jaar lang gewoon loon doorbetalen alsof er niks aan de hand is, of privé-sparen en een half jaar lang geen loon (en dus ook geen loonbelasting) te hoeven afdragen. Dat weet ik allemaal nog niet. Maar dat zijn details. Daar komen we wel uit.

Conclusie

Als je werknemer bent en je wilt sabbatical verlof om bij te tanken, vallen er ongetwijfeld afspraken te maken met je werkgever. Als dat niet het geval is, kun je je afvragen of je wel bij de juiste werkgever zit. Verder zal het vooral van jezelf afhangen. Wees kritisch voor jezelf en vraag je af of je de discipline kunt opbrengen te sparen. Wil je het zelf? Graag genoeg? Doe het dan. Je bent zelf je grootste beperking. Maar ook je grootste mogelijkheid. Van de overheid hoef je niks te verwachten, zoveel heb ik wel geleerd. De destijds enthousiast aangekondigde levensloopregelingen met belastingvrij sparen en andere voorzieningen zijn al weer gesneuveld of anderszins wordt je gehinderd door Haagse bezuinigingsdrift. Je moet het zelf doen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en indeling daarvan.

Ik ga het proberen.

 

Peter Kassenaar
-- 4 september 2014.

Reacties zijn gesloten