22april

Blog opnieuw geactiveerd

Tags: | Categories: Algemeen
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

Ik ben altijd een fervent blogger geweest. In de periode van 2008 tot ruwweg 2017 heb ik enkele honderden artikelen geschreven op mijn eigen blog en gastbijdragen op tal van andere websites en blogs.

Dat waren veelal technische artikelen, extra hoofdstukken bij mijn boeken, technische uitleg van zaken die in een boek niet aan de orde konden komen (maar wel belangrijk waren volgens mij) of die alweer achterhaald waren en ook artikelen over persoonlijke interesses.

Maar zo rond 2016 kwam de klad er een beetje in. Werk, kinderen, sporten, muziek maken; allemaal andere activiteiten die de beschikbare tijd opslurpten.

Waarom zou ik nog bloggen?

Daarnaast legde ik de (technische) lat voor mezelf misschien te hoog. Telkens als ik leuk onderwerp in mijn hoofd had, kwam ik elders op internet een artikel tegen waarin hetzelfde al werd uitgelegd, alleen veel beter dan ik ooit zou kunnen. Of: ik vond het onderwerp niet goed genoeg voor mijn blog. Of, het idee 'wie zou hier nu nog geïnteresseerd in zijn?'

En dus kwam er minder en minder uit mijn pen, totdat bloggen het medio 2017 helemaal stopte. Dat was geen bewuste beslissing, ik publiceerde alleen op een gegeven moment niks meer.

Maar ik merk dat ik het wel een beetje mis.

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

De afgelopen maanden heb ik alweer wat meer geschreven en gepubliceerd op andere media (LinkedIn, Medium, ComputerCollectief of websites van relaties). Maar ik mis mijn eigen hoekje op internet waar ik ongestoord mijn gang kan gaan en waar ik zelf de volledige regie over voer.

Een eigen plekje op internet

Want dat is voor mij een belangrijke reden om (toch) te investeren in het onderhouden van een eigen blog:

  • Stel dat (bijvoorbeeld) LinkedIn opeens besluit dat artikelen ouder dan een jaar niet meer relevant zijn en ze worden gearchiveerd of (nog erger) gewist?
  • Wat als het platform van je keuze steeds meer dollartekens in zijn ogen krijgt en liefst ziet dat alle goed vindbare artikelen achter een betaalmuur verdwijnen (Medium)?
  • Wat als een partij waar je veel hebt gepubliceerd wordt overgenomen door een ander bedrijf - met wiens policy je eigenlijk niet kunt leven?

Kortom: als je ergens anders publiceert, al is het maar een eenregelige post met foto op Facebook, dan ben je zelf niet meer de eigenaar van je eigen content.

En nee, het installeren en onderhouden van eigen blogsoftware is niet mijn hobby. Maar om deze redenen heb ik wel mijn stokoude blog weer afgestoft (de eerste post was uit januari 2008!) en opnieuw geplaatst. Ik probeer weer regelmatig een stukje te schrijven.

Maar wel: met minder mentale last in mijn achterhoofd en zonder druk.

Vind je het niet leuk, niet technisch genoeg, of juist te technisch? Pech gehad. Gelukkig staat er zo'n handig kruisje in het tabblad van je browser waarmee je de pagina kunt sluiten.

Ik schrijf over alles waar ik zin in heb.

Dit is mijn blog.

Peter Kassenaar
-- 22 april 2020

Reacties zijn gesloten