03mei

Review–Tiny Towns

Tags: | Categories: boardgames
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

In Tiny Towns ben je de burgemeester van een kleine stad en moet je grondstoffen verzamelen om gebouwen te bouwen. Zo bouw je je stad op. Elk gebouw heeft uiteraard andere eisen.

3D_Tiny

Gebouwen zijn er in tal van categorieën, met per categorie vier of vijf verschillende mogelijkheden. Aan het begin van het spel trek je uit elke categorie één gebouw. Deze probeer je gedurende het spel te bouwen. Gebouwen hebben allemaal ook andere manieren om punten te scoren. Elk spel is zo weer anders. De herspeelbaarheid is daardoor behoorlijk groot. Een enkel spel met 2-3 spelers duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Daarnaast kun je spelen met speciale gebouwen ('monumenten'). Deze zijn duurder om te bouwen, maar als het goed is leveren ze ook meer punten op aan het eind.

Gebouwen en grondstoffen

Om een gebouw te kunnen bouwen, heb je grondstoffen nodig. Deze liggen in het midden op tafel. Elke speler noemt om de beurt een van de vijf grondstoffen (glas, tarwe, steen, baksteen of hout). Die plaatst iedereen vervolgens op zijn of haar 4x4 speelbordje. Het nadeel is natuurlijk dat jij altijd andere grondstoffen nodig hebt dan je buurman, terwijl de beschikbare ruimte op je bord (je stad) maar beperkt is. Zo kun je elkaar behoorlijk dwars zitten. Als je alle grondstoffen - meestal 2 tot 5 - op de juiste wijze hebt verzameld, mag je ze van het bord halen en vervangen door het daadwerkelijke gebouw. Zo komen er weer plekken vrij voor nieuwe gebouwen. Alle gebouwen zijn als houten miniatuurtjes meegeleverd.

Tiny-Towns-Fortune-Overview

Je moet hierbij behoorlijk tactisch te werk gaan, anders kun je al vrij snel geen grondstoffen meer kwijt om een nuttig gebouw te maken. Als je geen grondstof meer kunt plaatsen omdat je bordje vol is, moet je wachten totdat niemand dat meer kan. Daarna worden de punten geteld per categorie gebouwen. De score wordt per categoriekaart aangegeven. Na enkele keren spelen haalden wij per persoon bijna altijd wel een score van 30-35 punten.

Je kunt Tiny Towns ook in je eentje spelen en proberen je persoonlijk record te breken. Hiervoor zijn in de spelregels speciale solo-regels aanwezig.

Interactie

Je speelt Tiny Towns in principe voor jezelf, maar je kijkt toch ook regelmatig naar de bordjes van andere spelers om te zien wat zij niet nodig hebben en jij zelf wel. Zo is er toch enige interactie -meestal niet van de vriendelijke soort - tussen de spelers. Maar uiteindelijk probeer je zelf zo efficiënt mogelijk je eigen stadje te bouwen.

De kaarten van Tiny Towns zijn mooi uitgevoerd en in het Nederlands. In de spelregels wordt duidelijk uitgelegd wat de mogelijkheden zijn. De houten gebouwen zijn niet al te gedetailleerd, maar voldoen voor het doel. Ze hebben duidelijke kleuren, waardoor hun categorie duidelijk is.

Tiny Towns is een vermakelijk spel dat wel enige tijd vergt om op te zetten, maar daarna snel wegspeelt. Leuk om te doen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ko6waVAt1CU

Meer informatie

Peter Kassenaar
--3 mei 2020

Reacties zijn gesloten