17mei

Review–Century: A new world

Tags: | Categories: boardgames
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

Century valt in de catetorie ‘worker placement games’. Elke speler krijgt aan het begin een aantal werkers (poppetjes). Die worden er in je beurt op uit gestuurd om grondstoffen te verzamelen: graan, vlees, tabak of bont. Met die grondstoffen kun je kaarten kopen die punten waard zijn. Wie aan het eind de meeste punten heeft gescoord wint.

Century-A-New-World

Punten scoren via kaarten

Maar behalve via je kaarten kun je ook op andere manieren punten scoren. Door meer werkers te winnen (elke kaart heeft een bonus, zoals een extra werker, korting op bepaalde grondstoffen, of meer), door kaarten uit een bepaalde categorie te verzamelen of nog anders. Behalve simpelweg kaarten kopen is er dus ook een sterk strategisch element in het spel aanwezig. Als je werkers op zijn, moet je een beurt besteden aan het terughalen van al je werkers van het speelveld. Het spel eindigt zodra een van de spelers acht kaarten heeft gekocht.

century-new-world-3

Century – A new world is mooi uitgevoerd, met relatief eenvoudige regels. Je leert het spel in tien minuten. Maar in elk spel moet je een nieuwe strategie toepassen. De herspeelbaarheid is groot – al zul je dit niet de hele avond willen doen. Maar twee of drie spelletjes achter elkaar is erg leuk.

Een spel duurt totaal ongeveer 35-40 minuten. Sommige grondstoffen kosten maar één werker (graan), andere grondstoffen kosten drie werkers (bont). Je moet je werkers dus strategisch inzetten en tegelijkertijd in de gaten houden welke grondstoffen je tegenstander(s) hebben verzameld en welke kaarten ze daarmee willen kopen.

Dit spel is te combineren met andere spellen in de Century-reeks, maar dat hebben wij nog niet geprobeerd. Ook als stand-alone spel is het absoluut de moeite waard voor 2-4 spelers.

https://youtu.be/rzoy0yLko-s

Meer informatie

- Century: A new world bij Boardgamegeek (BGG)

Peter Kassenaar
-- 17 mei 2020

Reacties zijn gesloten