17november

TypeScript voor beginners

logo-ts-newJavaScript is een fantastische en flexibele taal, maar kent ook een groot nadeel: het is al sinds jaar en dag een loosely typed language. Dat is aan de ene kant heel flexibel, maar aan de andere kant ook lastig.

We willen vaak immers wel graag kunnen afdwingen dat variabelen niet gevuld worden met ‘verkeerde’ informatie of op voorhand weten wat het type van een variabele is (string, boolean, number, een eigen type, enzovoort).

Welkom TypeScript.

TypeScript is een aanvulling op JavaScript, geen vervanging. TypeScript heeft twee doelen:

 1. Moderne JavaScript-code (ES6 en nieuwer) terugcompileren naar ‘oude’ code, zodat ook oudere browsers en devices met jouw moderne code of framework overweg kunnen. Dit proces heet ook wel transpiling.
 2. TypeSafety in het frontend brengen. Je weet dan op voorhand waaruit variabelen en objecten bestaan en je kunt fouten in de code in een vroeg stadium opsporen.

Ik maakte een korte videoserie over de basisbeginselen van TypeScript. Hij staat op YouTube in de playlist https://www.youtube.com/playlist?list=PLhOYRbbfrvpGoqOWh8IObz03xdkDWd3j0.

De complete inhoud van de playlist is:

 1. Kennismaken met TypeScript
 2. TypeScript Types
 3. TypeScript Return Types
 4. Function syntaxis
 5. TypeScript arrays
 6. Classes
 7. TypeScript Interfaces
 8. Meer informatie over TypeScript

Het is een algemene introductie op de core concepts van TypeScript, dus niet gebonden aan een framework als Angular, Vue of React. We maken gebruik van de TypeScript Playground om aan de slag te gaan. Je hoeft zelf dus niets te installeren.

Meer informatie over TypeScript is te vinden op https://www.typescriptlang.org/

In de toekomst hoop ik er korte algemene video’s aan toe te voegen over het maken van JavaScript-projecten in combinatie met TypeScript. Laat het weten als je er vragen over hebt!

Peter Kassenaar
-- 17 november 2020

  Reacties zijn gesloten