31maart

Praktisch Python

Tags: | Categories:
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

Op 29 maart 2023 is mijn nieuwste boek, Praktisch Python verschenen. Zoals ik al eerder schreef, ben ik hiervoor enigszins van de gebaande paden afgeweken. In plaats van een puur leerboek over Python te schrijven, ben ik een stapje verder in het proces ingesprongen. Het boek gaat ervan uit dat je Python (of: een willekeurige andere programmeertaal) al enigszins beheerst en dat je de kennis hierover in de praktijk wilt toepassen.

Het is dan ook geen traditioneel leerboek geworden in de zin van ‘eerst variabelen leren, dan lussen, dan andere taalconstructies en vervolgens hiermee een kleine applicatie bouwen’. Het bewandelt de omgekeerde weg. Het uitgangspunt is een project met een bepaalde vraagstelling. We kijken hoe Python behulpzaam kan zijn bij het oplossen van deze vraag. Gaandeweg leer je zodoende toch een heleboel dingen over Python en toepassingen hierin.

cover-praktisch-python

Voordelen

Dit biedt volgens mij een aantal voordelen en mogelijkheden:

 • Als je Python nog niet kent, kun je direct in de praktijk zien hoe deze tool wordt ingezet om real-life projecten te realiseren.
 • Als je Python al wel kent, zie je direct hoe je een stapje verder komt door de taal in te zetten in projecten die je in het dagelijks leven kunt gebruiken.
 • Als je een idee hebt voor een applicatie, dan zie je hoe je dit met Python zou kunnen realiseren.

Ofschoon elk hoofdstuk een bepaald project beschrijft zijn het waarschijnlijk geen toepassingen die je rechtstreeks, een-op-een, kunt overnemen in je eigen werk of schoolsituatie. Als programmeur ben je immers mentaal creatief. Waarschijnlijker is dat je zelf een idee hebt voor een applicatie en dat je onderdelen uit de projecten zult gebruiken. Misschien maak jij een relatiebeheersysteem, een optie om data uit je Raspberry Pi uit te lezen, een tool waarbij je veel e-mail moet verzenden of een programma dat bestanden uit een directoy inleest en hiermee handelingen moet uitvoeren. Praktisch Python is hierbij behulpzaam.

Natuurlijk, op internet zijn talloze websites, blogs, tutorials en video’s te vinden. Maar vaak behandelen deze maar een klein aspect waar de schrijver toevallig tegenaan liep, of zie je door de bomen het bos niet meer. Dit boek geeft stap voor stap, met duidelijke analyses van de code, aan hoe je tot een werkend project komt.

En, het werken met een fysiek boek, waarmee je lekker op de bank kunt hangen en met potlood of markeerstift aantekeningen kunt krassen is wel zo prettig.

In het boek

 • Projecten over het werken met tekst, datums en tijden
 • Python in een Virtuele omgeving
 • API’s benaderen op internet
 • Zelf een API maken met Flask
 • Websites maken met databasekoppelingen
 • Werken met afbeeldingen en EXIF-data
 • Webscraping
 • Python en Excel en pdf’s
 • Een audioboek maken op basis van tekst of Word-bestanden.

Alle voorbeeldcode is via de website van de uitgever te downloaden. We hebben er naar gestreefd elk project in minder dan 200 regels te realiseren. De kans is dan het grootst dat je er zelf praktisch mee aan de slag gaat (In plaats van het alleen vluchtig door te lezen, te downloaden en te constateren ‘ja, het werkt’). Elke stap en elke functie in de code is uitgelegd in een paragraaf Analyse, zodat je goed begrijpt waar je eigenlijk mee bezig bent.

Meer informatie

Peter Kassenaar
-- 31 maart 2023

Reacties zijn gesloten