13september

Observaties op een ROC

ROC de LeijgraafAls je mijn twitterfeed de afgelopen tijd in de gaten hebt gehouden, dan heb je gezien dat ik deze week als invaldocent (vervanging wegens ziekte) aan de slag ben geweest op ROC De Leijgraaf.

Op locaties in Oss, Cuijk en Veghel gaf ik eerstejaars leerlingen van de opleiding Applicatieontwikkelaar les in (web)design. We hebben het deze eerste keer gehad over het belang van een herkenbare website, hoe onderscheid je goede en minder goede navigatiekeuzes in een design en het belang van de zoekfunctie op een site. De leerlingen kregen een opdracht om diverse designs met elkaar te vergelijken en hierover hun mening te formuleren. Ik ben van huis uit natuurlijk techneut en geen designer of vormgever, maar kan desondanks deze leerlingen nog voldoende bijbrengen.

Onderstaand een opsomming van enkele willekeurige observaties; dingen die mij opvielen voor, tijdens en na de lessen. Ik heb hier geen waardeoordeel aan verbonden, het is een puur weergave van de realiteit.

Leerlingen

  • De opleiding ICT-applicatieontwikkelaar is een jongensaangelegenheid. Ik had (verspreid over drie groepen) 71 leerlingen, waarvan 1 meisje. Niet iedereen was aanwezig. De afwezigen waren ook allemaal jongens. Leeftijd: ca. 16 – 19 jaar.
  • De spanningsboog is kort. Je kunt ongeveer vier tot zes minuten iets uitleggen. Daarna verslapt hoe dan ook de aandacht.
  • Ze zijn (nog?) niet gewend aan interactiviteit tijdens lesgeven. Ik probeerde wat feedback en discussie te krijgen op stellingen en vragen die ik aan ze stelde. Respons: nul. “Jij bent toch de leraar? Vertel het ons maar.”

Hardware

  • Iedereen heeft zijn eigen laptop. Die staat continu open. Aan het begin van de les en tijdens theoriestukjes vroeg ik hen de deksel dicht te klappen en op te letten. De meesten keken alsof ze het in Keulen hoorden donderen (uiteraard deden ze het wel; dat is nu eenmaal mijn natuurlijke gave als docent, haha).
  • Best vertegenwoordigde merken: HP, Lenovo en Acer. Opvallend weinig gezien: Dell.
  • Aantal Apple MacBook: nul (0).

Software

  • Windows 8. Een enkele laptop draaide Windows 7.
  • Metro-omgeving: 0%. Bureaubladomgeving: 100%.
  • Verder geïnstalleerd: Office 2010/2013 en software die de studenten zelf hadden geplaatst. Dat was in het algemeen niet veel. Skype, enkele games, sommigen hadden specifieke design- of programmeersoftware. De meeste dingen doen ze online, via hun browser. De browser is hun venster naar de wereld.
  • Meest gebruikte browser: Google Chrome. Naar mijn indruk zeker 80-90%. Een enkele keer zag ik Firefox voorbij komen. Internet Explorer hooguit 1 of 2 keer.

Mijn ideeën hierbij:

Het viel me op dat niemand een Apple notebook gebruikte. Ik vroeg of dit door de school werd afgeraden, of dat specifieke Windows-modellen waren voorgeschreven. “Nee hoor”, was het antwoord. “Maar die dingen zijn gewoon veel te duur. Ik kan geen vijftienhonderd euro betalen voor een laptop. En met een Windows-laptop van vijfhonderd euro kan ik ook alles doen.”

Toevallig gaf ik ook les op de dag na de introductie van de iPhone 5S en de iPhone 5C. Met name die laatste variant werd met hoongelach ontvangen. ‘Een goedkope iPhone?  Die gaat nog 550 euro kosten! Dat doet toch geen mens.” Waarvan akte.

Adobe

Wat mij ook opviel, was de vrijwel volledige afwezigheid van Adobe-software. Op een enkele laptop was Photoshop aanwezig, maar dat was ofwel een oude versie (CS3), ofwel een illegale kopie. Ook dat heeft alles met kosten te maken. De leerlingen kunnen het niet (meer) betalen. Het dit jaar door Adobe geïntroduceerde abonnementssysteem van Creative Cloud is veel te duur voor deze leerlingen. Natuurlijk krijg je bij een abonnement de volledige Adobe suite met alle tools die je je kunt wensen, maar 60 euro per maand (geen keuzes, geen uitzonderingen voor studenten) kunnen ze gewoon niet opbrengen.

De versie Creative Cloud Student & Teacher edition (19,99 euro/maand) is TOTAAL onbekend.

Mijns inziens graaft Adobe hiermee zijn eigen graf. Er wordt nu een generatie studenten opgeleid die volstrekt onbekend zijn met software van Adobe. En als die straks over een jaar of drie, vier op de markt komen en het bedrijfsleven ingaan, gaan die heus niet ineens wel Photoshop kopen. Want daar kunnen ze toch niet mee werken. Dat hebben ze niet geleerd. Dus zullen ze hun werk uitvoeren met alternatieven. Hetzij goedkope varianten, hetzij via open source varianten.

UPDATE: 3 oktober 2013 – per vandaag is Adobe Creative Cloud ook in een Slim-licentie verkrijgbaar voor EUR 11,- per maand. Zie http://slim.nl/shop/Software/Grafisch/Adobe.aspx voor meer informatie. Een goede zet wat mij betreft.

Conclusie

Het was vermoeiend, maar leuk om te doen. Elke les moet ik afzonderlijk voorbereiden, want ik heb uiteraard geen kant-en-klaar MBO-lesmateriaal met vragen en oefeningen op de plank liggen. Laat staan Design-lesmateriaal.

En ondanks dat ik als docent continue, vier uur lang (de lesblokken duren 2 x 2 uur) de directe concurrentie moet aangaan met YouTube, Soundcloud, online shooters en headphones als ik ook maar vijf seconden mijn mond dichthoud, of me even omdraai naar het digibord, zal ik volgende week weer glimlachend in de auto stappen. Uiteraard hoop ik dat hun reguliere docent weer snel op de been is, maar tot die tijd is het een leuke ervaring en aanvulling op de rest van mijn trainingen.

Peter Kassenaar
-- 13 september 2013.

Reacties

23-09-2013 01:32 #

Hallo Peter,

Maandag jl. was ik even bij mijn oud-collega's in Oss op bezoek.
Tot mijn grote verbazing hoorde ik dat Peter Kassenaar lessen had verzorgd voor de leerlingen van de opleiding Applicatie-ontwikkelaar.
Jarenlang heb ik jouw boeken voorgeschreven bij avondcursussen.
Ik ben altijd een groot bewonderaar geweest van jouw manier van schrijven/uitleggen. Om de lessen praktischer te maken heb ik vaak extra opdrachten gemaakt; soms ook verder gebouwd op de voorbeelden uit jouw boeken.
Tussen 2001 en 2010 heb ik deze lessen op ROC de Leijgraaf verzorgd.
Het is leuk om te horen hoe jij de mbo-leerling ervaart.
Succes en groetjes

Peter Gabriels Netherlands

24-09-2013 01:56 #

@Peter - bedankt voor je opmerkingen en complimenten Wink. Veel succes met je lessen!

Peter Netherlands

07-10-2013 12:52 #

ga eens weg apple marketer.

anoniem Netherlands

07-10-2013 12:55 #

applemarketer, ik vond uw lessen leuk, maar de hele tijd opscheppen over dat niemand iets van apple had, vond ik wel HEEL TELEURSTELLEND, laat ons gewoon het beste bestuuringssysteem gebruiken, windows.
dank u wel.

anoniem Netherlands

07-10-2013 01:15 #

Hey Topperd,

Ik vond het een heel leuke les. Je hebt me goed geholpen nu snap ik tenminste hoe ik een site in elkaar hoor te zetten.

Manon mansveld Netherlands

07-10-2013 01:20 #

heee schat


je was top op school!

xMichat

Michat Morel Netherlands

07-10-2013 01:21 #

Hoi Peter,

aangezien jij wat puntjes over ons weet zijn er hier een aantal voor jou:

Het viel me op dat je bij ons het vak "design" uit kwam leggen en je cursussen aanbied voor een veel te hoge prijs. Het lijkt mij dat je er dan van uit mag gaan dat je zelf gemotiveerd bent in het designen en dit zelf ook kunt.

Mijn vraag: Hoe kan het dan zijn dat onze leraar design zijn eigen blog niet zelf kan designen en hierbij hulp nodig heeft van gratis CSS template's?

zie http://www.freecsstemplates.org/preview/interlude/

Ook is het begrijpelijk dat ik geen les ga volgen waarbij de leraar constant bezig is met stotteren en het lachen om zijn eigen "grappen"

Graag tot ziens!


Rens Laros Netherlands

07-10-2013 01:21 #

ik ben een van de leerlingen die les heeft gehad. Hier is de uitleg:

Ik vond zelf dat de klas redelijk stil was, langer dan 6 minuten.
Als ik het niet verkeerd heeft hoort een leraar voorbeelden te geven die hij ook zelf maakt, dus een gratis css template voor je eigen website gebruiken is een beetje teleurstellend.
Hoewel veel mensen in de klas een normale laptop hebben, zit er toch een iemand met een macbook in de klas.
ja ik snap dat alle afwezige jongens waren, aangezien er maar een meisje in de klas zit.

Tot de volgende keer
Gijs

Gijs van de Wetering United States

07-10-2013 01:24 #

Beste Anoniem (whiteface_imscared2@hotmail.com),

Misschien heb ik je niet goed begrepen, maar het ging er in de lessen mede om dat het juist NIKS uitmaakt wat iemand gebruikt. Als het design van de site, de toegankelijkheid en bruikbaarheid maar in orde zijn.

En of iemand dan een Windows-pc of Apple Mac gebruikt om dit in elkaar te zetten (of te bezoeken), dat maakt me geen biet uit. De bezoeker moet centraal staan. Niet de techniek, of fabrikant.

Tip: lees nog eens wat meer posts op dit blog, dan zul je zien dat ik zowel over Apple als over Windows regelmatig schrijf en dat beide besturingssystemen hun goede en minder goede kanten hebben.

Uiteindelijk blijft de vraag: 'does it get the job done'? Daar gaat het om. En wat JIJ daarbij gebruikt, zal me een zorg zijn. Als het werk dat je aflevert maar goed is.

Veel succes met je opleiding!

Peter Netherlands

07-10-2013 01:26 #

ik mis je in de les

Michat Morel Netherlands

07-10-2013 01:26 #

uuhm er zit hier iemand met een macbook tegenover me...

rens laros United States

07-10-2013 01:28 #

goed bezig peter

Michat Morel Netherlands

07-10-2013 01:30 #

Kassenaar is de grootste gangster ooit.
Je lessen waren super cool man, over kleurtjes en alles.
Ook altijd Apple prijzen, kei stoer.
Maarja, ik ga je missen homie, veel geluk met je HTMLetjes.

Peace out, Kassie.

Bram Gilling Netherlands

08-10-2013 06:18 #

Beste Rens, Gijs,

"Mijn vraag: Hoe kan het dan zijn dat onze leraar design zijn eigen blog niet zelf kan designen en hierbij hulp nodig heeft van gratis CSS template's?"

Zoals ik de eerste les gezegd heb, ben ik geen designer, maar geef ik de lessen design, als vervanging wegens ziekte. Ik ben docent en techneut, zo heb ik mezelf voorgesteld.

Maar om de school (en jullie) uit de brand te helpen, heb ik op zeer korte termijn de lessen ingevuld waar dat mogelijk was.

Wat hierin ook aan de orde is geweest: Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden waar dat al gebeurd is. We kunnen juist ten volle gebruik maken van de zaken die anderen al voor ons uitgevonden hebben en hier op voortborduren. Als je naar dit blog kijkt, zul je zien dat alle principes die in de lessen zijn besproken (herkenbaarheid, navigatie, kleurgebruik) allemaal van toepassing zijn. Als ik het zelf zou moeten vormgeven zou er ongeveer iets vergelijkbaars uitkomen als er nu staat, maar dan minder goed. En tegen een veelvoud van de tijdsinvestering.

Je ziet daarom in de broncode dat ik de verwijzing naar de makers (Interlude) ook intact heb gelaten, zoals de Open Source-licentie voorschrijft.

Onthoud dit ook voor je eigen werk- en stagepraktijk. Als er iets is dat - bewezen - werkt, kun hier op voortborduren, mits dit door de licentievoorwaarden is toegestaan. Zo werkt het in de schilderkunst, wetenschap, in de architectuur en ook in de ICT.

Veel succes met je opleiding verder.

vr. groeten,
Peter Kassenaar.

Tot slot: de overige reacties bij dit artikel zijn helaas van dermate niveau dat ik ze moest verwijderen en de reacties sluiten. Ik hoop dat jullie je realiseren dat je met je toekomstige werk en beroep bezig bent. Niet meer met het digitale speelkwartier. Alles wat je online doet en achterlaat is traceerbaar. Houd hier rekening mee.

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten