26februari

Statische kaarten met Google Maps

Op steeds meer websites zie je kaarten opduiken die afkomstig zijn van Google Maps. Dit is niet zo verwonderlijk, want Google stelt de code die nodig is om kaartjes in een webpagina op te nemen gratis beschikbaar via de Google Maps API.

Met enkele regels HTML en JavaScript kun je op deze manier snel een interactieve kaart in je webpagina opnemen die precies dezelfde functionaliteit bevat als de volledige versie van Google Maps: in- en uitzoomen, verschuiven, routes plannen, markeringen plaatsen en nog veel meer. Om hiermee te beginnen hoef je alleen een Google Maps API Key op te vragen. Zodra je deze hebt (gratis) kun je je eigen dynamische kaarten maken.

Statische kaarten

Soms is een dynamische kaart echter niet de beste oplossing. Dynamische kaarten met de Google Maps API worden gemaakt met behulp van JavaScript (niet altijd beschikbaar in browsers en/of mobiele telefoons) en het kan soms lang duren voordat de kaart geladen is, zeker bij tragere internetverbindingen. Er is aardig wat overhead vereist voor een dynamische kaart.

Kortom, als je gewoon even snel een kaartje in een pagina wilt plaatsen, is het gebruik van de Google Maps API al snel overkill.

Sinds kort biedt Google echter ook de optie om statische kaarten in je webpagina op te nemen. Deze bieden minder functionaliteit (niet scrollen, niet zoomen), maar laden razendsnel en zijn erg eenvoudig te maken. Hieronder zie je een voorbeeld van een statische Google Map met de locatie van ons kantoor in Doesburg.

Technische achtergronden

Bij een statische kaart kun je gewoon de algemene tag <img> invoegen in de pagina op de plaats waar de kaart moet komen. Het attribuut src=".." mce_src=".." laat je vervolgens verwijzen naar de coordinaten van de kaart, en met het attribuut key="..." geef je je persoonlijk Google Maps API Key op. De totale code voor een kaart zie er dan uit als

<img src="http://maps.google.com/staticmap?center=52.010877,6.137674&markers=52.010877,
6.137674,red&zoom=15&size=480x480&key=jouw_google_key" />

Hierin moet de tekst jouw_google_key natuurlijk worden vervangen door een echte Google Maps API Key. Deze is enkele tientallen tekens lang en ziet er bijvoorbeeld uit als ABQIACFDwlt31CnZMUVmUIoAlicZ0hSuTLwashVo9ZdMxpEBj (dit is een fake-key).

Een statische Google Map maken

Het proces om een statische Google Map te maken bestaat uit verschillende stappen.

  1. Maak een Google account op www.google.com/accounts/. Als je al een Google account hebt voor bijvoorbeeld Gmail of AdSense dan kun je deze accountgegevens gebruiken.
  2. Maak een persoonlijk Google Maps API Key op code.google.com/apis/maps/signup.html.
  3. Ga naar de wizard om een nieuwe statische kaart te maken. Dit is de speciale Google Static Maps Wizard
  4. Typ het adres in waarvoor u de kaart wilt maken en klik op Create Marker Here.
  5. Verander desgewenst de hoogte en breedte van de kaart. De maximale afmetingen zijn 512x512 pixels. Voor een kaart voor een mobiele telefoon geeft u bijvoorbeeld de afmetingen 176x240 op.
  6. Voer de URL van uw site in (dit moet dezelfde URL zijn als u in stap 2 hebt opgegeven, bij het maken van de Google Maps API Key) en klik op Generate Key.
  7. Kopieer en plak de code die wordt gegenereerd naar een <img>-tag in uw HTML-pagina.

Meer informatie

-- Peter Kassenaar
26 februari 2008

Reacties

11-11-2008 07:35 #

Vandaag is mijn account opgeschort lijkt me, maar ik kreeg op een plots verschenen venstertje "De API-server van Google Maps heeft uw verzoek geweigerd. Mogelijk gebeurt dit omdat de API-code die op deze site wordt gebruikt, is geregistreerd voor een andere website. U kunt een nieuwe code voor deze website genereren op http://code.google.com/apis/maps/."
Zo ben ik hier gekomen. Ik maak een hele verzameling foto´s van de regio Kaliningrad, maar omdat ik soms wel eens 2 dezelfde foto´s downloaden dat vermeld de computer niet altijd heb ik vaak meer de zelfde foto´s, daarom markeer ik dat met een reactie als "d." of "downl." Nu hoop ik niet dat ze me er afgegooid hebben omdat ze me zien als een soort spammer. Ik heb naar de gebruikers voorwaarde gekeken en ik denk dat het misschien ook naar mijn account ofwel nikname ligt omdat het naar een website verwijst.

dutch-democratic-republic.com

29-01-2009 10:19 #

may i translate this into english?

busby seo test United States

15-03-2009 08:16 #

thanks for this nice info.

phreakaholic United States

17-05-2009 02:56 #

very confused read it with your language , but I have translate into English. nice post thank you

tukang nggame United States

24-05-2009 11:36 #

Ik krijg dezelfde errormelding als dutch-democratic-republic.com: De API-server van Google Maps heeft uw verzoek geweigerd. Mogelijk gebeurt dit omdat de API-code die op deze site wordt gebruikt, is geregistreerd voor een andere website. U kunt een nieuwe code voor deze website genereren op %1$s.

Heb je hiervoor een oplossing gevonden?

Plunk Netherlands

30-05-2009 12:55 #

Ik heb nu ook de melding van api-code word ..... weet iemand een oplossing?

groeten joey

joey Netherlands

06-07-2009 08:28 #

Hi,

It's still great the way they implemented community into Google Maps.And maps like this, well, they clearly have their own value.

r4 ds United States

10-07-2009 10:34 #

Nu hoop ik niet dat ze me er afgegooid hebben omdat ze me zien als een soort spammer. Ik heb naar de gebruikers voorwaarde gekeken en ik denk dat het misschien ook naar mijn account ofwel nikname ligt omdat het naar een website verwijst.

clubpenguin cheats United States

Reacties zijn gesloten