04september

Eerste ervaringen met Google Chrome

Iedereen die de ontwikkelingen op internet een beetje volgt kan het niet zijn ontgaan dat sinds dinsdag (2 september 2008) een nieuwe browser de strijd wil aanbinden met de hegemonie van Microsoft Internet Explorer en Mozilla Firefox. Google heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid door de browser Google Chrome te lanceren. In maar liefst 100 landen tegelijk kwam om 21.00 uur (Nederlandse tijd) de browser beschikbaar om te downloaden.

En natuurlijk verschenen kort daarop op talloze blogs en websites allerlei artikelen en ervaringen. Daar kan ik natuurlijk niet bij achterblijven!

Meer informatie

Ik zal hier niet alle technische kenmerken herhalen. Daar zijn andere sites veel beter voor. Ik volsta met een korte verwijzing naar sites waar –naar mijn mening- interessante artikelen en reviews te vinden zijn over deze browser.

Mijn pluspunten

Omdat ik deze blogpost tussen de bedrijven door schrijf, plaats ik hier ook alleen een korte opsomming van de plus- en minpunten die ik na een kleine twee dagen browsen (ca. 10 uur gebruikerservaring) heb opgedaan.

 • Snel – De browser is *razend*snel. Hij opent snel, pagina's worden erg snel geladen, JavaScript (AJAX-) sites worden zeer snel uitgevoerd, het is alsof je met een lokale applicatie werkt.
 • Zoeken (1) – De zoekfunctie binnen een pagina (Ctrl+F) werkt fijn. Je kunt een term typen en direct worden alle woorden op de pagina gemarkeerd weergegeven. Met pijltjes kun je snel vooruit en achteruit bladeren door je zoekresultaten
 • Zoeken (2) – Chrome herkent het als een site een eigen zoekfunctie heeft. Typ bijvoorbeeld YouTube in de adresregel (de browser geeft dan al www.youtube.com als suggestie) en druk op Tab om direct binnen YouTube te zoeken. Dat scheelt weer een aantal muisklikken! Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor andere bekende grote sites als webwereld.nl. Maar niet alle sites worden herkend. Tweaker.net niet, Kassenaar.com niet (???). Hopelijk geeft Google snel een API vrij waarin wordt beschreven hoe dit precies geactiveerd kan worden.
 • Homepage – Als Chrome wordt gestart toont de standaard homepage miniatuurversies van de negen laatst/best bezochte sites. Die zijn direct bereikbaar, hetgeen ook weer een aantal muisklikken scheelt. Daarnaast blijft het uiteraard mogelijk je eigen startpagina in te stellen.

Figuur 1: Mijn Google Chrome startpagina na twee dagen surfen

 • User Interface – Het programma is buitengewoon minimalistisch vormgegeven. Er zit geen knop en geen menu te veel op. Ik houd daar wel van. De tabs werken OK; je kunt ze verslepen binnen en buiten het venster en snel nieuwe tabs toevoegen.
 • Inspector – Voor programmeurs en webdevelopers zijn buitengewoon nuttige functies aanwezig die het gebruik van add-ons als Firebug (deels) overbodig maken. Je kunt bijvoorbeeld met de rechtermuisknop klikken en kiezen voor Element inspecteren. In een nieuw venster wordt dan de complete DOM-structuur getoond en kun je laadtijden van individuele elementen, afbeeldingen en scripts bekijken.
 • Omnibox – de URL-adresregel bestaat niet meer. Het is nu een 'omnibox', die allerlei functies combineert. Zoeken op het web. Je surfgeschiedenis. De standaard adresregel. Suggesties terwijl je typt. Handig. Even wennen, maar inderdaad. Erg handig.

Figuur 2: De Inspector is een must voor elke webdeveloper

Mijn minpunten en conclusie

Is het dan alles goud wat er blinkt? Nee. Toch niet. Onderstaand lijstje laat zien waarom ik Google Chrome een goede eerste beta vind (het versienummer van Chrome laat op dit moment 0.2.xxxx zien), maar niet meer dan dat. Zonder overigens iets af te willen doen aan het product zelf hoor; ik weet als geen ander dat het ontwikkelen van [foutloze en tevreden stellende] software razend moeilijk is. Maar Chrome is er nog niet. Onderstaande punten moeten zeker aangepast worden, wil Chrome zich als standaardbrowser op mijn computer nestelen.

In willekeurige volgorde:

 • Startpagina – Er zijn nu wel erg veel knoppen gesneuveld in het redesignproces. Waarom kan ik niet met één klik op de knop terug naar mijn startpagina?
 • Favorieten – Het importeren van favorieten uit Internet Explorer ging niet goed. De koppelingenbalk kwam niet goed over, er werden maar een paar mapjes met favorieten geïmporteerd. Het werken met- en beheren van Favorieten is zowiezo erg karig in Chrome.
 • Gestures – Er zijn geen Mouse gestures! Nooit geweten dat ik die eigenlijk zo veel gebruikte! Zie ook mijn aparte blogpost over het werken met IE7Pro. Het schakelen tussen vorige, volgende pagina en –tabblad moet nu allemaal weer handmatig gebeuren. Pfff....
 • Add-ons – Er kunnen geen add-ons worden geïnstalleerd. Nu ben ik geen zware add-on gebruiker, maar enige voorziening hierin zou toch wel prettig zijn. Zelfs Googles eigen Google Toolbar kan niet worden geïnstalleerd! Die mis ik. Heel erg.
 • History/Drop-down URL's – Ik keer regelmatig naar een vorige pagina terug door hem uit het dropdown-lijstje te kiezen van de adresregel. Dat kan niet in Chrome. Het hele geschiedenisbeheer is overigens erg matig. Je kunt je surfgeschiedenis per dag bekijken en eventueel wissen, en that's it. Niet sorteren op naam, op meest bezocht of anderszins, iets dat in Firefox standaard is. En wat erg handig is!
 • Integratie – mag je van een Google-product niet verwachten dat het per definitie geïntegreerd is met andere Googlediensten? Ik gebruik geen Google Documents, GMail of Calendar (daarvan schijnt de integratie wel beter te zijn), maar ik mag toch minstens verwachten dat ik snel naar andere online Google-diensten kan? Bookmarks, Analytics, Adsense, Adwords, iGoogle, om er maar een paar te noemen. Niets van dat alles. Chrome is een product op zich en lijkt zich amper bewust van andere Google-diensten.

Stabiliteit?

Google zelf geeft hoog op van de stabiliteit van de browser. Verschillende tabbladen zouden elkaar niet kunnen beïnvloeden en de browser loopt nooit vast. Maar typ alleen even about:% in de adresregel (oh, sorry. 'Omnibox') en de browser knalt er volledig uit met onderstaand berichtje...

Peter Kassenaar
-- 04 september 2008.

Reacties

08-09-2008 04:04 #

History/Drop-down URL's – Ik keer regelmatig naar een vorige pagina terug door hem uit het dropdown-lijstje te kiezen van de adresregel. Dat kan niet in Chrome. Het hele geschiedenisbeheer is overigens erg matig. Je kunt je surfgeschiedenis per dag bekijken en eventueel wissen, en that's it. Niet sorteren op naam, op meest bezocht of anderszins, iets dat in Firefox standaard is. En wat erg handig is!

Dit is er wel. Even de knop ingedrukt houden en de lijst verschijnt. Voor de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk niet intuïtief genoeg om ooit te vinden, maar als je het eenmaal weet, is het eigenlijk fijner dan de traditionele manier.

De knop naar de startpagina kan je toevoegen in de opties. Zou m.i. default aan moeten staan.

Integratie met de andere Google diensten zou inderdaad mooi zijn, maar aan de andere kant zou Google zich daarmee juist schuldig maken aan het misbruiken van haar macht. Een link naar je favoriete google diensten is natuurlijk zo gemaakt.

Ben het wel met je eens dat de user interafce nu iets te karig is, ik verwacht dan ook dat in volgende versies een aantal knoppen worden toegevoegd.

G

26-11-2009 06:25 #

Hello webmaster, your site's design is superb and i like it. Your posts are so cool. Please keep up the good work. Cheers!..

games online

Reacties zijn gesloten