25april

Offline usability – of Tekstschrijven op informatiepanelen

Als je zoals ik veel bezig bent met website usability, vallen automatisch ook andere usabilityzaken op. Noem het maar even ‘offline’ usability. Denk aan de bediening van een magnetron, de werking van NS-kaartautomaten, de instellingsmogelijkheden van een digitale piano en zo verder.

Zo viel mijn oog onlangs onbedoeld op een wel heel merkwaardige aanduiding op een informatiebord voor de zorginstelling ‘Gelders Hof’, bij ons in Dieren.

Gelders Hof is gelegen aan een drukke straat met weinig parkeermogelijkheden. De hoofdingang is aan de achterkant, waar wel voldoende parkeergelegenheid is. Maar hiervoor moet de bezoeker eerst via een paar kleine straatjes om het pand heenrijden.

Om dit te verduidelijken, bedacht men de volgende tekst op het informatiebord:

“Parkeren hoofdingang
( na 150 m terug)”

 

Informatiepaneel bij Gelders Hof

Wat zou er gebeuren als je onbekend bent in Dieren en inderdaad deze aanwijzing opvolgt? Dan rijd je dus eerst 150 meter verder en vervolgens ga je terug. Dan ben je daarna weer exact op de plek waar je begon! Maar niet bij de hoofdingang...

Of, als je vanaf de andere kant het bord nadert. Dan ga je eerst 150 meter terug, om vervolgens tot je verwondering te ontdekken dat je nu maar liefst 300 meter verwijderd bent van de toegangsweg die leidt naar de hoofdingang!

Maar gelukkig staat op de andere zijde van het paneel de correcte aanduiding: “na 150 m links”.

Na 150 meter links...

Nu op de voorzijde nog even het woord ‘na’ verwijderen, of anders de ‘n’ veranderen in een ‘g’ en het informatiepaneel is helemaal correct :-).

Oplossing:
"Ga 150 meter terug"

Reacties zijn gesloten