11december

Wegens spam gesloten

Een van de leuke dingen van een blog is dat je commentaar kunt achterlaten bij de berichten die je leest.

Dat was ook mijn doelstelling (meer interactie) bij het starten van dit blog, medio februari 2008.

En ik moet zeggen – dat is aardig gelukt. Bij veel artikelen (totaal: inmiddels meer dan 100) staan nuttige toevoegingen van lezers, of werd ik gewezen op fouten in boeken.

Helaas heeft het blogsucces ook een keerzijde. Ook spamrobots hebben de reactiepagina ontdekt en vervuilen stelselmatig de berichten met niet ter zake doende berichtjes als ‘Nice site’, ‘I just discovered your blog and it’s awesome, blah, blah, blah’.

Dat lijkt de eerste keer nog leuk – het is immers een vriendelijke, positief gestelde tekst – maar als je het keer op keer, tientallen keren per week te lezen krijgt, zie je dat het niets meer is dan alleen een zielige poging om hun e-mailadres en website genoemd te krijgen op het weblog om zo hoger te scoren in de Google-rankings.

Op een willekeurige middag deze week zag mijn Inbox er bijvoorbeeld als volgt uit:

blogspam

Het vervelende is echter dat ook iedereen die al eerder had gereageerd op een bericht en heeft aangegeven op de hoogte gehouden te willen worden van verdere updates dit soort mailtjes krijgt, met mijn blogadres als afzender. Oftewel: ik lijk zelf een soort spammer te worden – en daar pas ik natuurlijk voor.

Commentaar gesloten

Ik heb daarom – met pijn in het hart – moeten besluiten om het blog zodanig in te stellen dat de commentaren voor een bericht na 14 dagen automatisch worden gesloten.

Ik had al ingesteld dat commentaren eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze op het blog verschijnen, maar met een paar honderd spam/blogberichten per dag is dat ook niet meer te doen.

Er zijn wel blogspamfilters ontwikkelt (iedereen kent wel de sites met reeksen onleesbare codes die je moet overtypen voordat je een commentaar mag plaatsen), maar die vind ik óf niet gebruikersvriendelijk genoeg, of ze worden ook aan de lopende band door robots gekraakt.

Mijn huidige blogsysteem (BlogEngine.NET, versie 1.3) biedt een soort automatische spambescherming, op basis van cookies en refferer, maar ook dit blijkt nu niet meer afdoende.

Voor nieuwere versies van BlogEngine zijn wel antispam-extensions ontwikkelt, maar ik heb nog geen tijd gehad om het blog te upgraden (liefst natuurlijk met behoud van eerder geschreven artikelen). Hopelijk kom ik daar snel aan toe.

Tot die tijd rest me echter geen andere oplossing dan commentaren snel te sluiten. Ik hoop dat je hier begrip voor hebt.

Heb je een tip, suggestie of andere opmerking? Laat het dan weten via een commentaar bij dit bericht. Maar doe het wel snel, want na twee weken kan het niet meer ;-).

Meer informatie

Peter Kassenaar
-- 11 december 2009

Reacties

11-12-2009 08:55 #

Mollom al bekeken?

Donny Belgium

11-12-2009 09:03 #

@Donny - bedankt, dat ziet er interessant uit. Eens even kijken of dat ook met mijn BlogEngine.NET gaat werken.

Voor de meelezers: dit is het adres: http://mollom.com/

Peter

11-12-2009 07:29 #

Jammer, meestal hebben mensen na 14 dagen je boeken niet uit/gekocht en ik gebruikte heb vooral voor vragen van de boeken.

Guido teunissen

17-12-2009 08:00 #

@Guido - ja dat vind ik zelf ook jammer. Maar ook voor dit berichtje (dat nota bene over spam zelf gaat!) zijn al weer tientallen spam-reacties binnengekomen.

Ik heb echter mogelijk een paar eenvoudige oplossingen op het oog. Als ik tijd heb, ga ik daar in de kerstvakantie naar kijken en hopelijk kan volgend jaar het reactie-deel weer worden opengesteld.

Peter

Reacties zijn gesloten