03november

Microsoft Surface - eerste indrukken

Met het verschijnen van Windows 8 heeft Microsoft voor het eerst ook een een eigen tablet uitgebracht, de Microsoft Surface met Windows RT (de versie van Windows 8 die speciaal voor tablets met een ARM-processor is geoptimaliseerd).

Ruim twee jaar geleden, in april 2010 kocht ik in Los Angeles een iPad voordat deze in Nederland verkrijgbaar was. Het leek me leuk om ook deze gadget aan te schaffen voordat hij officieel op de Nederlandse markt zou verschijnen. Als was de weg er naartoe dit keer wel heel gewoontjes – ik heb in de Duitse Microsoft Store een bestelling geplaatst en enkele dagen na het verschijnen van de Surface werd hij door een koerier van FedEx aan de deur afgeleverd.

Als je ook een Surface wilt bestellen voordat deze via de officiële Nederlandse kanalen verkrijgbaar is, bezoek dan bijvoorbeeld www.surface.de. Maar ook via de Engelse Microsoft Store kun je een tablet bestellen, zij het dat je in ponden (omgerekend) iets meer betaalt dan in euro’s.

Ik bestelde de Surface 32 GB met Touch Cover. Omdat ik bij het schrijven van het Handboek Windows 8 al had gemerkt dat je heel makkelijk van taal kunt wisselen in Windows 8 was ik niet bang dat ik met een puur Duits product zou blijven zitten.

1. Verpakking

Microsoft is vaak bekritiseerd om de uitbundig vormgegeven verpakkingen met tal van reclamekreten en versieaanduidingen. De doos van de surface is minimalistisch ontworpen en ziet er smaakvol uit. Het zwarte deel is de doos, het witte deel de binnendoos die je er uit trekt.DSC_6508

 

Op achterkant staat in kleine letters vermeld wat Windows RT is en dat je geen gewone desktopapplicaties op de tablet kunt installeren. Op de onderkant staan de landen waarin het product verkocht kan worden. Ook NL staat er bij, dat lijkt me een goed teken.

DSC_6512DSC_6513

De binnendoos uitgeschoven:

DSC_6514

 

Onder de binnendoos gaat een inlay verscholen waarin de Touch Cover (toetsenbord en beschermhoes ineen) verscholen gaat. Keurig vormgegeven.DSC_6515

 

De touch cover lift je makkelijk uit de sjabloon:DSC_6516

 

Toetsenbord ‘touch cover’

Kleine tegenvaller: het toetsenbord is wel degelijk van een Duitse indeling voorzien en niet van een US-International-indeling zoals de meeste toetsenborden. De indeling hiervan (QWERTZ) is bijna gelijk, maar de toetsen Y en Z zijn omgewisseld en er zijn apart toetsen voor veelgebruikte accentletters als ü, ö en ä.

Dit was op de afbeelding in de MS Store helaas niet goed zichtbaar, anders had ik de versie zonder toetsenbord besteld. Zodra de Surface officieel in Nederland verkrijgbaar is zal ongetwijfeld een goed toetsenbord worden meegeleverd.

Het materiaal waarvan de touch cover is gemaakt voelt heerlijk zacht, bijna fluweelachtig aan. De toetsen hebben geen merkbaar indrukmoment. Het zijn echt aanraaktoetsen.

De touch cover bevat zelfs een Windows-toets om snel terug te keren naar het startscherm en een heuse trackpad.

DSC_6518

Het toetsenbord heeft daarnaast aparte knoppen om de speciale Windows 8-charms voor Zoeken, Instellingen en meer direct te openen.

DSC_6529

 

2. Inhoud van de doos

De surface zelf is verpakt in de witte binnendoos. Via een klapdeksel wordt de inhoud zichtbaar.

DSC_6520

DSC_6521

DSC_6522

De complete inhoud van de doos:

 • Surface
 • Netsnoer en adapter (wel geschikt voor Nederlandse wandcontactdozen)
 • Summier boekje en gebruiksaanwijzing.
 • Touch cover met toetsenbord

DSC_6523

De Surface heeft aan de achterkant een uitklapbaar deel. Hiermee kun je de surface rechtop zetten om bijvoorbeeld een film te kijken, foto’s als diavoorstelling af te spelen of om het toetsenbord in te klikken en de tablet als laptop te gebruiken.

DSC_6524

Het toetsenbord klikt zich met een verrassend sterke magnetisch klik vast aan de tablet. Je kunt zonder problemen de Surface optillen aan het toetsenbord zonder dat hij er af valt. Ik heb de indruk dat de bevestiging steviger is dan de cover van de iPad 2. Als je een iPad 2 (of 3) optilt aan het covertje, dan valt de tablet op de grond. De Surface zit steviger vast. De complete opstelling ziet er dan zo uit:

DSC_6525

Je kunt de touch cover op verschillende manieren over of achter de tablet vouwen. Het toetsenbord zelf is niet oprolbaar (zoals het hoesje van de iPad 2). Dit is één rigide deel.

DSC_6526

DSC_6527

 

3. Surface in gebruik nemen

Tijd om de Surface in gebruik te nemen. Hij wordt opgeladen geleverd, dus als het goed is kun je direct aan de slag. De aan/uitknop zit rechtsboven (als je de tablet rechtop houdt, met het Windows-logo aan de onderkant en de camera aan de bovenzijde).

DSC_6528

Installatiestappen

De installatiestappen zijn eenvoudig. Je hoeft bijvoorbeeld geen versienummer in te vullen. Wel moet je de beveiligingssleutel van je Wifi-netwerk bij de hand hebben. Deze kun je tijdens de installatie direct opgeven.

1) Kies de weergavetaal. De keuzes bij deze (Duitse) Surface waren Deutsch, English en Francais. Ik koos bij de installatie voor Engels (en heb dit later omgeschakeld naar Nederlands, zie verderop). Daarna moet je de licentievoorwaarden accepteren.

DSC_6531

Je kunt dit zowel via aanraakbediening als via het toetsenbord doen, desgewenst zelfs gemixt. Op het moment dat je de touch cover losklikt wordt automatisch een on-screen toetsenbord getoond als je in een tekstvak klikt.

Terzijde: ik had dit nodig omdat ik mijn e-mailadres moest invullen. Maar ik had geen idee hoe dit op een Duits toetsenbord moest. Het @-teken (Shift+2 op een US-toetsenbord) staat op de touch cover rechts onder de Q. En wat ik ook probeerde (Shift+Ctrl+Q, Alt+Shift+Q), het lukte me niet om een apestaartje op het scherm te toveren. Uiteindelijk heb ik het toetsenbord maar losgeklikt en via het on-screen toetsenbord mijn e-mailadres ingevuld. Daar zat de @ gelukkig op de vertrouwde plek ;-)

2) Kies een kleurenschema en een computernaam.DSC_6532

 

3) Kies een wireless netwerk om verbinding mee te maken. Wat me opviel was dat ik normaal gesproken in mijn kantoor ongeveer 3 draadloze netwerken ontvang (twee van mezelf en die van de buren). Maar de Surface leek zo ongeveer alle netwerken in de straat op te pikken:DSC_6533

 

4) Gebruik je e-mailadres (of ander Microsoft Live account) om je aan te melden. Windows 8 haalt dan direct je contactgegevens op en stelt de pc verder persoonlijk in. Hier had ik dus het @-teken nodig en moest ik werken via het on-screen toetsenbord.

DSC_6536

5) Daarna is het een kwestie van wachten. In mijn geval ongeveer 4-5 minuten. De apps worden geïnstalleerd en gegevens worden gesynchroniseerd. Ondertussen wordt op de Surface een filmpje met basisbediening afgespeeld en daarna wisselt het scherm telkens van kleur om aan te geven dat het installatieproces nog bezig is.

DSC_6540

DSC_6541DSC_6542

 

6) Gereed. Het Windows 8-startscherm verschijnt. Dat de synchronisatie is geslaagd, is direct te zien omdat het kleurenschema van mijn desktop Windows 8-pc is overgenomen (en niet het blauw dat ik bij de installatie koos). Ook de locatieherkenning werkt goed – het actuele weer voor mijn woonplaats werd opgehaald.

 

DSC_6544

DSC_6546

Tot mijn verbazing is in Windows RT ook een tegel Bureaublad aanwezig (ik dacht dat die hierin ontbrak, omdat je op Windows RT immers geen gewone Windows-toepassingen kunt installeren. Dit gaat nog voor heel wat vraagtekens en helpdesktelefoontjes zorgen ben ik bang!).

Hierin was in Internet Explorer zelfs al mijn standaardzoekmachine (Google) gesynchroniseerd, in plaats van de standaard zoekdienst Bing van Microsoft.

DSC_6547

Onderin de taakbalk zijn de pictogrammen voor Microsoft Word, Excel, Powerpoint en OneNote zichtbaar. Deze zijn standaard geinstalleerd op Windows RT en hoef je dus niet apart te kopen.

Ik was echter in de veronderstelling dat met Windows RT speciale Touch-versies (voorheen: “Metro”-versies) van Office zouden worden meegeleverd. Maar dat is dus niet het geval, het zijn de gewone Bureaubladversies. Vandaar misschien ook de aanwezigheid van de Bureaublad-tegel op het startscherm. Ik

4. Eerste gebruikerservaringen

Ik heb – al zeg ik het zelf – al een ruime gebruikerservaring met Windows 8. Hoewel het (nog) niet mijn standaard besturingssysteem is, werk ik al ruim een half jaar met Windows 8 en heb ik uiteraard het complete Handboek Windows 8 geschreven op een Windows 8-computer, inclusief touchscreen, de Dell ST220 T.

Maar een losse tablet zoals de Surface is toch weer wat anders. Opeens zit je op de bank in de huiskamer met Windows 8 in plaats van op je kantoor met comfortabele muis en toetsenbord onder handbereik.

Na één avondje oefenen (gisteravond) zijn dit mijn eerste indrukken:

 • Het scherm is van buitengewone kwaliteit. Helder, responsief, diep zwart. Een dikke pluim. Reageert heel goed op touch-bewegingen. Heerlijk om mee te werken.
 • De Windows-toets om terug te keren naar het startscherm geeft een kleine trilling als respons bij indrukken. Zo heb je echt het gevoel dat de tablet op je reageert. Door de plaatsing (midden op de lange zijde) ben je van nature geneigd de tablet horizontaal te houden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een iPad (waarbij de Home-knop midden op de korte kant zit).
 • De tablet ligt lekker in de hand. Breder en (iets) zwaarder dan een iPad, maar een lekker ‘warme’, zacht aanvoelende achterkant. Geen koud plastic of metaal.
 • De Surface-tablet is niet traag, maar toch merkbaar langzamer dan een desktopcomputer.
 • Het installeren van een aanvullende taal is goed te doen, maar verloopt ook via het bureaublad. Daardoor heb je ongemerkt toch het gevoel met een ‘pc’ te maken te hebben in plaats van met een tablet. Niet alles kan dus via de nieuwe interface. En dan moet je opeens een gewoon bureaubladvenster bedienen en manipuleren met je vingers. Dat voelt onnatuurlijk en overbodig.
 • Het downloaden en installeren van Nederlands als voorkeurstaal (130 MB taalpakket) duurt bijna een kwartier. Dat is lang.
 • Het lijkt er op dat dit voor elk account opnieuw moet gebeuren. Ik maakte een account voor de kinderen, maar dit staat standaard weer op Engels ingesteld en Nederlands staat niet genoemd in de lijst met beschikbare talen, ofschoon ik dat zojuist – voor mijn eigen account – had gedownload en geïnstalleerd.
 • In de Store staan onmiddellijk updates klaar voor belangrijke apps als Mail, Foto’s, Kaarten en andere. Dit is te zien zodra je
 • De camera’s aan voor- en achterzijde lijken vooral bedoeld voor Skypen en MSN’en. De resolutie en kwaliteit is te laag om echt video- en fotomateriaal mee te schieten.

Later meer gebruikservaringen. Mocht je ondertussen vragen of opmerkingen hebben, laat dan een reactie achter.

Peter Kassenaar
-- 3 november 2012.

Reacties zijn gesloten