05mei

Review–Star Realms

Tags: | Categories: boardgames
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

Laat je niet op het verkeerde been zetten door het kleine doosje waar Star Realms inzit. Het is een diepgaand spel met veel tactische keuzes die je moet maken. Je speelt het met 2 personen.

star-realms-1

Star Realms is een klassiek deckbuilding spel, met een science-fiction/ruimteschepen thema. Hier moet je wel een beetje van houden, anders zal Star Realms je niet zo aanspreken. Elke speler begint met 10 dezelfde kaarten. Je schudt je stapel en trekt er telkens 5 uit. Dat is je speelhand. Daarmee kun je kaarten uit een gezamenlijke pool in het midden van de tafel kopen. Deze leg je op je aflegstapel en worden de volgende keer door de rest van de kaarten geschud. Je deck wordt zo steeds groter.

Het doel is om met aanvalskaarten de gezondheid ('authority') van je tegenstander naar 0 terug te brengen. Elke speler begint met 50 punten authority. In goede aanvalsslagen kun je 4 of 6 punten tegelijk wegspelen, later in het spel tot wel 20 of 30 punten in één beurt.

Facties en ally abilities

De kaarten in het midden van de tafel maken deel uit van een van de vier beschikbare facties ('Trade', 'Blob', 'Star empire' en 'Machine cult') die elk verschillende krachten hebben. De ene factie biedt veel aanvalskracht, andere facties bieden juist de mogelijkheid om authority terug te verdienen ('healing'). Als je in een speelhand kaarten van dezelfde factie hebt - bijvoorbeeld twee Blob-kaarten - worden de krachten versterkt. Dit heet een 'ally ability'. Je kunt dan zwaarder aanvallen, meer geld uitgeven aan nieuwe schepen, of minder waardevolle kaarten in je hand afleggen ('scrappen'), waardoor in volgende beurten de gemiddelde kracht van je hand sterker wordt. Daarnaast zijn er specifieke verdedigingskaarten die ronden lang op tafel blijven liggen - totdat de tegenstander ze vernietigd.

star-realms-2

Ik was verrast door de diepgang in Star Realms en de keuzes die je in het begin al moet maken ('welke facties ga ik verzamelen?', 'hoe maak ik zo veel mogelijk kans op een ally ability?', 'ga ik voor healing of voor extra damage bij de tegenstander?').

Je leert het spel daardoor erg snel, maar je kunt het heel vaak spelen en verschillende tactieken uitproberen. Er is ook een online versie van Star Realms, maar het kaartspel tegenover een echte tegenstander is uiteraard veel leuker. Star Realms is volledig Engelstalig.

 

https://youtu.be/nPoUQeNYelE

Meer informatie

Peter Kassenaar
-- 5 mei 2020

Reacties zijn gesloten