08juni

Review–Claim

Tags: | Categories: boardgames
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

In mijn serie board game reviews dit keer een blik op het kaartspel Claim.

Claim is een kaartspel dat in twee rondes wordt gespeeld. Het volledige deck van 52 kaarten is verdeeld in vijf facties: Goblins, Dwergen, Dubbelgangers, Zombies en Ridders die elk een speciale kracht hebben. Ze hebben daarnaast een waarde, variërend van 0 tot 9. Elke ronde speel je met 13 kaarten. De overgebleven 26 kaarten liggen in het midden en de bovenste kaart wordt omgedraaid. Hier speel je om.

claim-1

In feite is het simpel. In elke slag speel je een kaart en je tegenstander moet volgen. Als je de hoogste kaart heb, win je de slag – tenzij je alsnog verliest door een speciale kracht van de kaart van de tegenstander. De winnaar van de slag mag de kaart uit het midden (waar om gespeeld wordt) pakken. De verliezer pakt een blinde kaart van de stapel. De gespeelde slag wordt afgelegd en doet verder niet meer mee Zo speel je 13 slagen, waarna je beiden opnieuw een hand van 13 kaarten hebt verzameld.

Met deze 13 kaarten wordt de uiteindelijke uitslag beslist. Want slagen die je in de tweede ronde wint, komen op je scorestapel. Aan het einde wordt vergeleken wie de meeste vertegenwoordigers per factie heeft. Omdat er een oneven aantal facties is en de waarden op de kaarten verschillen, is er altijd een winnaar. Je kunt dus winnen met 5 facties tegen 0, 4-1 of 3-2.

Speciale krachten

Als dit het enige zou zijn, zou Claim een tamelijk suf spel zijn. Gelukkig is er een zekere tactiek mogelijk. Soms is de kaart in het midden waar om gespeeld wordt, namelijk helemaal geen sterke kaart. Dan kun je beter opzettelijk de slag verliezen en hopen dat de blinde kaart die je trekt een sterkere kaart is. Ook kun je van tevoren bepalen welke facties je wilt verzamelen voor de tweede ronde. Die slagen (als de gewenste factie in het midden ligt) kun je dan proberen te winnen, terwijl je andere slagen express laat lopen.

In de tweede ronde wil je soms graag aan slag komen om je sterke verzamelde facties uit te spelen, maar lukt dat niet omdat je de factie die je tegenstander vraagt, moet volgen. Dan loopt je zorgvuldig uitgestippelde tactiek in de soep. Of je tegenstander maakt slim gebruik van de sterke krachten van bepaalde facties. Een Dubbelganger neemt bijvoorbeeld altijd het uiterlijk van de gevraagde factie aan, en een ‘hogere’ Dubbelganger kan dus een ‘lagere’ Goblin of Ridder verslaan; bij dwergen geldt juist dat de verliezer van de slag de gespeelde dwergen wint. Zo heeft elke factie zijn eigen specialiteit. Het duurt een paar potjes voordat je hier de fijne kneepjes en krachten van kent. Gelukkig maar, anders zou Claim na twee of drie keer spelen in een diepe la belanden. Dat is nu niet het geval.

claim-2

De standaardeditie speel je met twee spelers. Wanneer je ook Claim 2 hebt kun je het eventueel ook met drie of vier spelers spelen. De aangepaste regels staan op het spelregelvel.

Een verrassend leuk kaartspel waarvan je snel drie of vier potjes wegspeelt.

Een speciale vermelding verdient wat mij betreft het artwork op de kaarten. Je moet een beetje van de stijl houden, maar het is heel consequent doorgevoerd en de facties zijn echt enorm creatief uitgebeeld. Elke factie is uiterst herkenbaar. En toch ziet een Goblin 0 en totaal anders uit dan een Goblin 9. Hetzelfde geldt voor de andere facties. Gaat dat zien.

Meer informatie

Peter Kassenaar
-- 8 juni 2020

Reacties zijn gesloten