29maart

Tien minpunten van Mac OS X – deel 1

In een eerder blogbericht heb ik tien pluspunten genoemd die het naar mijn idee zeker de moeite waard maken om Mac OS X te gebruiken. Is Mac OS dan perfect? Zijn er geen minpunten te noemen? Zeker niet. In dit bericht zet ik een aantal punten op een rijtje die naar mijn idee absoluut afbreuk doen aan het gebruiksgemak en de begrijpelijkheid van Mac OS X.

Omdat negatieve postings altijd meer reacties opleveren dan positieve, splits ik het in twee delen. Hierna vindt je -opnieuw in willekeurige volgorde- de eerste vijf minpunten die ik in mijn eerste weken met Mac OS tegen het lijf ben gelopen. In een volgende post vijf andere minpunten.

Opmerkingen of reacties? Maak het kenbaar door een commentaar toe te voegen. Dan kunnen ook andere overstappers hiervan profiteren.

1. Een duidelijk 'Begin hier'-punt ontbreekt

Een van de vaste onderdelen waar anti-Windows fanaten altijd over schamperen is de Start-knop. Toch is dit destijds (In Windows 95) vanuit usability-oogpunt een gouden greep geweest. Voor het eerst kreeg een computer user interface een duidelijke trigger: 'Klik op mij, hier moet je beginnen. Start hier'. Ook andere desktopmanagers zoals KDE en Gnome voor Linux hebben sindsdien het principe van de Start-knop overgenomen.

In Mac OS ontbreekt dit. Voor newbies is dit lastig. Want waar moet je dan beginnen? Wat is het vaste ijkpunt waarop je altijd kunt terugvallen?  Na het [voor de eerste keer] starten van Mac OS zijn er vier mogelijke ingangen:

  • Het venster Programma's dat automatisch geopend wordt
  • Het pictogram van de vaste schijf Macintosh HD
  • De Dock
  • De menubalk van Finder

Dat zijn (te) veel keuzes. Hoewel er tal van opties zijn om te beginnen, is het ontbreken van één duidelijk startpunt zeker een gemis. Natuurlijk, het is makkelijk om te zeggen 'dat moet iedereen dus lekker zelf weten, keuze genoeg!', maar dat is een dooddoener. Ooit eens in een Amerikaanse supermarkt geweest? Daar ligt ruim vijftig meter verschillende chips op je te wachten. Te veel keuze is niet altijd beter, of makkelijker. En in het geval van Mac OS doet het me een beetje denken aan de aloude tijd van Windows 3.1, met het venster Programmabeheer.

Ofschoon Mac-adepten dit als een knieval zullen beschouwen, zou ik er in een volgende versie van Mac OS zeker voor pleiten een [variant van] de knop Start te introduceren. Dat kan dan direct een ander groot minpunt verbeteren, namelijk:

2. De Dock

Ik weet niet precies wat Apple ooit met de Dock heeft bedoeld, maar als Windows-overstapper vermoed ik dat het een vervanging en/of uitbreiding is van de Windows Taakbalk. Dat is een prima idee, want de taakbalk van Windows kan een stuk beter. Maar de manier waarop de Apple Dock in Mac OS X Leopard werkt kan mij niet bekoren.

Ik ervaar er de volgende problemen mee.

  • Het is een onduidelijk mengelmoesje van geïnstalleerde programma's (maar niet allemaal) en geopende vensters en programma's (maar niet allemaal). Wat zijn de criteria hiervoor?
  • Als een venster wordt geminimaliseerd, wordt het met een fraaie boog in de Dock geplaatst. Maar niet-geminimaliseerde vensters staan niet in de Dock? Als een venster verscholen gaat achter andere vensters, hoe kan ik het dan snel selecteren? In Windows is de situatie tenminste duidelijk. Elk geopende venster, ongeacht zijn status, krijgt een knop in de taakbalk. Daar kun je op klikken, waarna het betreffende venster wordt geactiveerd. Simpel en doeltreffend.
  • De Dock is in twee delen gesplitst. Waar slaat dat op? Ja, ik weet uit de documentatie dat je aan de rechterkant stacks kunt maken. Maar waarom? Stacks zijn in principe statische items. Maar ook vensters die ik minimaliseer –dynamische items!- komen aan de rechterkant te staan. It just doesn't make sense.
  • Nog erger: als je veel programma's hebt – te veel om allemaal op de Dock te plaatsen, omdat deze dan te breed wordt – adviseert Apple zelf nota bene om dan maar een Stack te maken van de map Programma's. Hoe verzin je het.
  • Als alle vensters van een programma gesloten zijn, kan het programma toch nog geopend zijn! Dit is te zien aan een minuscuul lichtpuntje onder het programmapictogram in de Dock. Maar als je het vervolgens activeert door er op te klikken, gebeurt er niets. Er is immers geen venster meer geopend (jaja, ik weet inmiddels ook wel dat je dan met Command+N een nieuw venster kunt openen. Maar dit is niet vanzelfsprekend voor beginners. Die zien heus niet dat in de menubalk bovenin plots de opschriften van het betreffende programma verschijnen, omdat hun blik onderin op de Dock is gericht). Waarom het niet simpel houden? Zodra het laatste venster van een applicatie wordt gesloten, wordt de applicatie beëindigd. En als je het programma opnieuw wilt starten, dan klik je weer op het pictogram in de Dock.

Hoe dan wel?

In Windows gebruik ik het programma ObjectDock van de firma StarDock. Dit is wat mij betreft een perfecte combinatie van de (saaie, maar functionele) Windows taakbalk en de dynamische en gebruikersvriendelijke –want makkelijk aan te klikken pictogrammen- van Mac OS X. De geregistreerde versie van ObjectDock biedt bovendien de optie om diverse tabs te maken met bijvoorbeeld Office-programma's, Adobe-programma's en zo verder.

Het Windows Startmenu vindt ik veel beter doordacht dan de Dock van Apple. Zeker in Windows Vista, waar de zoekfunctie in het startmenu is geïntegreerd. (als die zoekfunctie nou maar eens net zo snel en accuraat zou werken als Spotlight…).

3. Onduidelijke installatieprocedure programma's

Het installeren van nieuwe programma's onder Mac OS is soms eenvoudig, soms lastig. Dat is niet anders dan in Windows, maar ik had er meer van verwacht. De ene keer wordt een applicatie automatisch gestart en ook geïnstalleerd, de andere keer wordt een gedownloade toepassing als (virtueel?) schijfstation gemount en moet je de installatie procedure handmatig starten. En dat is iets dat ook nog niet altijd op dezelfde manier verloopt.

De ene keer kun je dubbelklikken op het applicatiepictogram, maar soms moet je het kennelijk installeren (zoals Firefox) door het applicatiepictogram naar de map Programma's te slepen? Moet je maar net weten. Ik had eerst Firefox na het downloaden kennelijk alleen maar gestart door er op te dubbelklikken. Niet geïnstalleerd. De volgende keer dat ik FF wilde openen was het programma nergens te bekennen…

Het zou goed zijn als Apple hier hardere richtlijnen voor zou uitvaardigen om het installeren van toepassingen voor newsbies nog makkelijker te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de manier waarop dit als One-Click-Install in de Linux distributie OpenSUSE is geregeld. Hier kunnen zowel Microsoft als Apple een voorbeeld aan nemen.

De installatiewijze van Microsoft Office voor Mac daarentegen is wel duidelijk aangegeven. Zo kan het dus ook. Alleen jammer dat het afhankelijk is van de individuele fabrikant.

4. Mappen en bestanden door elkaar

Langzamerhand komen we aan de wat 'kleinere' minpunten. Dit zijn in elk geval een aantal zwakheden die ik lastig vind, maar die ik niet onder de categorie Hopeloos zou willen scharen.

Zo staan in Finder bijvoorbeeld de mappen en bestanden helemaal door elkaar. Tenminste, dat lijkt zo. In werkelijkheid staan ze op strikt alfabetische volgorde, ongeacht of het een map of bestand betreft. Ik ben gewend uit Windows (en de meeste Linux-distro's) dat eerst alle (sub)mappen in een map op alfabetische volgorde worden getoond en daarna alle bestanden op alfabetische volgorde. Ik vind dat handig. Dan wordt namelijk zowel een sortering op fundamenteel verschil (map versus bestand) bereikt als een logische volgorde (A-Z, per categorie).

In Mac OS wordt kennelijk alleen de alfabetische volgorde aangehouden. Jammer. Als iemand een manier weet om dit aan te passen, kun je het laten weten? Bedankt!

5. Geen geïntegreerde ontwikkelomgeving

Er zijn miljoenen en miljoenen programma's beschikbaar voor Windows. Er zijn enkele honderdduizenden programma's beschikbaar voor Mac OS (let op hè: dit zegt alleen iets over de kwantiteit , niet over de kwaliteit) . Hoe kan dit?

Volgens mij komt dit voor een groot deel omdat Microsoft al sinds jaar en dag goede ontwikkeltools ter beschikking stelt aan de programmeursgemeenschap en Apple hierin sterk achterblijft.

Tientallen jaren werkte ik achtereenvolgens met GWBasic (1988) QuickBasic, Visual Basic voor DOS en Windows, Visual C, Visual InterDev, Visual Studio 97, -2003, -2005 en nu Visual Studio 2008. Hiermee kun je als ontwikkelaar alles wat je op het Microsoft-platform wilt. Webapplicaties, desktopapplicaties, mobiele toepassingen, gedistribueerde toepassingen, noem maar op.

Wat is er voor Apple beschikbaar?

AppleScript. Automator.

Tja.

Simpel gezegd: als je een beetje kaas hebt gegeten van programmeren is het erg makkelijk om na een middagje cursus een eigen Windows-programma te maken en op je eigen website te zetten waarna iedereen het kan downloaden en verder distribueren.

Voor Mac is het toch allemaal een beetje karig. Macro-achtig. Het wordt de enthousiasteling en hobbyist niet eenvoudig gemaakt om eigen Mac-programmaatjes te maken. Tenminste niet zoals dat heel simpel –maar toch compleet- kan met de gratis programma's van Microsoft zoals Visual Studio Express Edition met Visual Basic en C en Visual Web Developer Express Edition voor webapplicaties. Ik mis een duidelijke, algemeen beschikbare geïntegreerde ontwikkelomgeving (designing, developing, testing, debugging, deployment) voor Apple. Wat mij betreft zou dit net zo prominent moeten worden gepropageerd als de iLife '08-bundel. Moet je eens zien wat het Mac OS-platform dan aan momentum en slagkracht zou winnen!

[update:] Tijdens het schrijven van dit artikel ontdekte ik developer.apple.com. Dat ziet er veelbelovend uit. De tools lijke beschikbaar te zijn. Maar het wordt tegelijkertijd maar slecht onder de aandacht gebracht. Ik krijg er in elk geval niet echt direct een warm gevoel bij.

Apple, ik wil graag voor jullie programmeren, maar hoe?!

Conclusie

Hoewel ik graag met mijn MacBook Pro werk, zijn er toch veel dingen die naar mijn idee beter kunnen in Mac OS. In dit artikel noemde ik er al vast vijf. Ik hoop dat ze worden opgepikt en in een volgende versie van Mac OS worden verwerkt. In een volgend blogbericht zet ik de volgende vijf minpunten op een rij. En nee, daar heb ik niet heel lang over hoeven na te denken :-).

Opmerkingen? Tips? Laat het weten en schrijf een commentaar. 

Peter Kassenaar
-- 29 maart 2008

   

   

Reacties

29-03-2008 04:49 #

Ik krijg persoonlijk heel erg jeukende handen van je bericht... zin om snel een reactie te plaatsen ;) De meeste dingen die je opnoemt, zou ik geen nadelen willen noemen, maar "anders". Apple heeft sommige dingen anders aangepakt, maar met een vrij logische gedachte erachter.


Begin hier / Dock
Het "begin hier" punt van OS X is de Dock. Vanuit de dock kun je alles. Het eerste wat je wilt doen als je je Mac aanzet, is een programma starten. En dat doe je vanuit de dock, welke altijd zichtbaar is. De manier waarop de dock is ingedeeld is ook nog vrij logisch te verklaren. De linkerkant zijn Applicaties, de rechterkant mappen en vensters. De meeste gebruikers zetten nooit vensters in de dock (minimaliseren is zo passe), en zetten er alleen mappen of stacks neer om snel bij documenten te kunnen komen.

Daarnaast heb je een van de belangrijkste hoogtepunten van OS X gemist: Expose. Met expose kun je snel overzicht krijgen van je geopende vensters, eventueel in samenwerking met spaces. Dan heb je geen minimaliseren meer nodig ;) Vind ik een goed voorbeeld van "anders".

De dock is bedacht om snel bij de meest gebruikte applicaties te kunnen.


Installatie-methode
De eerste keren werken met een DMG/schijfkopie is even wennen, maar uiteindelijk wil je niet meer zonder. Hier heeft OS X het eigenlijk -in my opinion- handiger aangepakt dan Windows. Een schijfkopie is eigenlijk te vergelijken met een CD of Floppy, het is een schijf waarop informatie staat. Deze informatie wil je kopiëren naar je eigen harde schijf, zodat je er ook zonder de schijf gebruik van kunt maken.

Van een DMG/Schijfkopie af kopieer je de meestal, zonder installatie procedure de applicatie naar je Programma's map. Als je hem wel moet installeren, gebruik je een dubbelklik op de installer. Er wordt altijd (meestal met behulp van een groene pijl) onderscheid gemaakt tussen een applicatie en een installer.

Deze installatie-methode geeft een lagere instap voor het downloaden van internet. Je download niet meteen een .exe, maar een .dmg (eigenlijk: een cd) die je "mount" waarna je het er vanaf kopieert. Hiervoor is minder kennis nodig dan voor het downloaden van .exetjes, je hoeft niets iets bij te leren, je kunt gebruik maken van de kennis die je al hebt. Even wennen, maar ik wil al niet meer zonder.

XCode
AppleScript en Automator is niet om te programmeren, dat is voor de kleinigheidjes. Waar je in Windows BAT scriptjes gebruikt, die je zelf typed, krijg je van Apple een keurige interface om deze simpele dingen te schrijven, Automator. En als backwardsondersteuning hebben ze ook AppleScript erin laten zitten.

Voor het echte codeerwerk is er XCode, waarmee eigenlijk alle applicaties geschreven worden. Hiermee is het (met enige kennis van C+) mogelijk erg simpel een applicatie te schrijven. Het is een all-in-one programma, met Interface Builder, een ijzersterke documentatie, debugger... alles waar een ontwikkelaar van droomt.

Waar er op Windows een vage scheiding is tussen Visual Basic en .NET, is er op Apple een duidelijker verschil: Automator voor huis tuin en keuken scripts, XCode voor het echte werk. Dit zorgt er ook voor dat er kwalitatief betere applicaties op internet zijn te vinden: juist doordat de drempel wat hoger ligt.

Veranderingen
Ik vrees voor je dat er in de komende release van Mac OS niet zoveel aan deze werkwijzes zullen veranderen: ze zijn er kenmerkend voor OS X. Mac OS X is gebaseerd op deze Finder, deze Dock en deze manier van installaties. Ik denk dat we in de komende Mac OS X release (10.6, als die nog komt) op dit gebied alleen kleine aanpassingen zullen zien, maar geen rigoureuze vernieuwingen.

Ben ook benieuwd wat de toekomst brengt: Mac OS 11 zal een hele nieuwe wereld openen. Als de veranderingen tussen Mac OS 11 en Mac OS X net zo groot zullen worden als tussen Mac OS X en Mac OS 9, zal de Finder flink onder handen worden genomen en zullen we een nieuwe manier van applicaties gebruiken te zien krijgen.

Daarvoor moeten we nog wat langer wachten, kijken wat ome Steve in Juni aan ons te showen heeft.

Bas Netherlands

29-03-2008 04:52 #

Overigens: in het laatste deel van je bericht loopt de opmaak van je kop (Trebuchet MS) over in de rest van de tekst, waar dit daarboven nog met Tahoma was opgemaakt. Ergens gaat iets niet goed ;)

Bas Netherlands

02-04-2008 04:18 #

@Bas:
Ten eerste: zeer bedankt voor je uitgebreide feedback. Ik hoop dat op deze manier ook andere overstappers zich een goed beeld kunnen vormen van Mac OS.

Ten tweede: even op voorhand, het is zeker niet mijn bedoeling dat de items die ik hier als minpunt aanmerk daarmee ‘automatisch’  een pluspunt zijn voor Windows! Het zijn allemaal op zichzelf staande onderwerpen die ik als tekortkoming ervaar in Mac OS.
Dan over je opmerkingen.

Dock

Ik begrijp de gedachtengang van Apple wel (‘de dock is het startpunt voor al je verdere handelingen’), maar ik vind het niet goed geïmplementeerd. Dit  om de redenen die ik in de post uiteenzet. Daarmee is het niet alleen ‘anders’, maar gewoon ‘minder goed’. Het kan zoveel beter. Als je op een wat hoger abstractieniveau naar de Dock kijkt, dan zie je dat deze nu is uitgevoerd als verzamelplek van zowel statische items (geïnstalleerde programma’s) als dynamische items (draaiende programma’s). Tevens wil Apple aan de rechterzijde ook nog plaats bieden aan statische items (stacks, gedownloade bestanden en gebruikersbestanden) en tegelijkertijd dynamische items (geopende vensters).

Maar al met al is het een rommeltje. De Dock wordt enorm breed worden als je nieuwe applicaties installeert of er veel hebt draaien, hetgeen het overzicht niet bevorderd. Sommige applicaties plaatsen wel een vensterpictogram aan de rechterkant, andere niet. De onduidelijke status van geopende applicaties en vensters heb ik al besproken.
Ik hoop echt dat de Dock een forse reorganisatie ondergaat in toekomstige versies, want het kan veel en veel eenduidiger vanuit een eindgebruikersoogpunt.

Expose/spaces
Deze zijn inderdaad mooi uitgevoerd. Ze staan dan ook in mijn lijstje met pluspunten van Mac OS X Smile.

Installatie

Ik vind het goed dat Mac OS X zich niet heeft begeven in het vage woud der Registerinstellingen zoals Windows, maar feit is dat (de uitvoering van) het werken met dmg-schijfkopieën nu helemaal aan de betreffende fabrikant wordt overgelaten, zonder dat hier enige sturing of controle op plaatsvind. Dat is lastig voor gebruikers, want je moet bij elke toepassing gewoon zoeken hoe deze wordt geïnstalleerd. Vaak gaat dat op intuïtie vanzelf goed, maar vaak (zie Firefox) ook niet. En wordt je als eindgebruiker aan je lot overgelaten. Jammer, dat kan echt beter.

En ik stel het op prijs dat je het uitlegt (‘een schijfkopie is te vergelijken met een cd of floppy’), maar dat zou in feite overbodig moeten zijn, vind je ook niet?

XCode


Bedankt voor de tips en toelichtingen, ik zal het zeker gaan bekijken!
Ik geef overigens grif toe dat de vergelijking tussen Visual Studio en AppleScript en/of Automator mank gaat. Deze heb ik gemaakt om het contrast een beetje aan te dikken. De doelen van deze toepassingen zijn volkomen verschillend. Ik blijf bij mijn standpunt dat een community van Apple-ontwikkelaars veel zichtbaarder zou kunnen en meer geprofileerd zou moeten worden. Vanuit Apple zelf!

Volgende versies

Ik verwacht niet dat in juni al Mac OS X 11 getoond gaat worden. Leopard is immers nog geen jaar op de markt. Ik hoop wel dat Apple serieus kijkt naar dit soort item (en de items die ik in mijn vervolgpost heb genoemd), om het werken met Apple nog aantrekkelijker te maken.

vr. groeten,

Peter Netherlands

10-09-2009 05:13 #

lol, dit zijn juist pluspunten >.>
(oa installatie is juist het makkelijkst, gewoon drag en drop. niks met slome installatie progs)

Je kent mac nog niet zo goed (denk ik).

Guido teunissen Netherlands

29-09-2009 09:12 #

Wat een verademing om eindelijk eens een kritisch beschouwing te lzen over MAC OSX. Ik heb sinds een maand een MacBook Pro en verbaas en erger me ook over de gemelde punten. Met name het zoekeraken van applicaties en of schermen is uitermate vervelend. Tio die het leed iets verzacht: Met  vier vingers tegelijkertijd naar beneden vegen over je touch laat alle actieve venstere zien maar niet de inactieve programma's. (Vreemd genoeg wordt finder dus neit getoond)

Over Het Dock - waroom DE dock? Ten eerste: Zet het links in je scherm niet onderaan je scherm. In de breedte heb je de ruimte minder nodig.
Vraag: Ik heb het dock op automatisch verbergen staan. Helaas reageert het Dock slecht op de muisbeweging tegen de rand aan. Vaak verschijnt verschijnt het Dock pas.na een paar pogingen. is er een sneltoets voor het tonen van het Dock?
Is er een sneltoets voor het opstatren van de divers programma's. Bv Mail of Finder?
Ik deel je kritiek op die onhandige stacks.
Verder kwalificeer ik de maximaliseer en minimaliseer en aflsuit ballen als LOTTO ballen. geen touw aan vast te knopen wat Apple daar mee heeft bedoeld. Klik een s op de groen bal in I-Tunes >. het scherm wordt verkleind!

Maarten Netherlands

30-09-2009 08:53 #

@Maarten - een sneltoets om de Dock te tonen als hij verborgen is, is Command+Option+D (de 'D' van Dock, vermoed ik). Maar er zijn ook forumberichten dat dit niet altijd goed werkt.

Meer handige sneltoetscombinaties staan bijvoorbeeld op www.usingmac.com/.../mac-os-x-leopard-200-productivity-booster-hotkeys, of op http://www.danrodney.com/mac/.

Succes er mee!

Peter

03-04-2010 11:47 #

Hallo Peter,

Ongeveer 1,5 jaar gleden begon ik met Mac en heb ik je artikelen met veel interesse gelezen. Eigenlijk was ik het met vrijwel alle gestelde voor- en nadelen eens, behalve het ongezouten commentaar op iTunes.

Inmiddels zet ik mijzelf onder de noemer gevorderden. We zijn een versie van OS X verder, en ik heb intussen mijn eerste Mac Mini ingeruild voor een iMac en een MacBook Pro. Tevens is mijn vader overgestapt en gebruiken we diverse randapparatuur zoals een Time Capsule en een Apple TV. Daarmee is mijn "Windows-netwerk met Mac erin" omgeslagen naar een "Mac-netwerk met twee PC's erin".

Ik heb mijn mening dan ook herzien en kan me eigenlijk niet meer zo vinden in de punten die je noemt. Ik ben nieuwsgierig hoe dit voor jou ligt; ken jij de Mac al beter dan toen je deze blogs maakte? Is je mening veranderd?

Groetjes,
Melvin.

Melvin Netherlands

Reacties zijn gesloten