11september

Google Chrome - een jaar later

Tags: | Categories: Software
E-mail | Permalink | Reacties (0) | Post RSSRSS comment feed

chrome-logo Deze week één jaar geleden blogde ik over de introductie van Google Chrome. Zelf gebruik ik Chrome inmiddels regelmatig - op een aantal computers is het zelfs mijn standaardbrowser geworden. Dit ondanks het feit dat de minpunten die ik in mijn eerdere blogposting noemde nog lang niet allemaal verholpen zijn.

Want we zijn dan ondertussen een jaar verder, op Chrome-gebied is er naar mijn mening teleurstellend weinig gebeurd. Ja, er is een nieuwe versie uitgebracht (2.0.172) die weer wat stabieler is. Maar van ondersteuning voor add-ins en bijvoorbeeld het weergeven van XML-bestanden (RSS-feeds!) is nog steeds geen sprake. Komt dit nog goed?

 

Marktaandeel Google Chrome

Zelf heb ik het afgelopen jaar het marktaandeel van Chrome een beetje in de gaten gehouden. Alleen voor mijn eigen site (via Google Analytics), dus een representatief beeld geeft dit niet. Een trend is echter wel waarneembaar. Een piek na de introductie (tot 10%), daarna een terugval (naar 1-2%) en daarna weer iets opkrabbelen tot nu een stabiele 4-5% de laatste maanden. De afbeelding toont het marktaandeel van Google Chrome op deze site in de periode augustus-september 2009.

browsers

Je ziet dat de site ruim 3000 bezoekers per maand trekt. Dit is daarmee geen high traffic-site (maar wel een high quality-site, dankzij jouw, de bezoeker die dit leest :-).

 

Enkele verdere statistieken

  • Je ziet dat Internet Explorer het grootste marktaandeel heeft, bijna 50%. Dat is veel,  maar veel minder dan de 85% van twee jaar geleden!
  • Firefox is de tweede browser, met ruim 30% marktaandeel.
  • Safari staat op de derde plek, met ruim 15%. Dat komt waarschijnlijk omdat ik ook regelmatig over Apple-onderwerpen schrijf. Op Apple-computers is Safari de standaardbrowser.

Ik heb ook een verdere onderverdeling gemaakt naar Internet Explorer versies. Hierbij is goed te zien dat de nieuwste versie, Internet Explorer 8, inmiddels het populaire Internet Explorer 7 ruim heeft ingehaald. De antieke browser Internet Explorer 6 heeft nog 10% aandeel bij de IE-browsers.

(Ja, ik weet het, deze site wordt niet goed getoond in IE6. En nee, ik ga dat niet aanpassen).

browsers2

Afgezet tegen het totale sitebezoek, betekent dit dat IE6 net als Google Chrome een marktaandeel heeft van ongeveer 4,5%.

Oftewel: Chrome heeft er een jaar over kunnen doen, maar heeft nog niet eens IE6 ingehaald. En of ze daar bij Google nu zo trots op mogen zijn?

--Peter Kassenaar
11-september-2009

Reacties zijn gesloten