24maart

Handboek Usability

Handboek Usability (klein) Vandaag is het Handboek Usability – ontwerp gebruikersvriendelijke, doelmatige en toegankelijke websites verschenen. In dit Handboek leert u wat de voorwaarden en kenmerken zijn voor het ontwerpen van gebruikersvriendelijke websites.

U kunt dit boek gebruiken om uw eigen websites te beoordelen op hun gebruikersvriendelijkheid. Ook leert u hoe u betere websites maakt door vanaf het begin af aan al te letten op factoren die gezamenlijk de gebruikersvriendelijkheid van een website bepalen. U leert eerst welke aspecten een rol spelen bij de usability van een site en gaat vervolgens stap voor stap in detail kijken naar deze factoren. Zo krijgt u langzamerhand een totaalbeeld van de gebruikersvriendelijkheid van een site.

Specificaties

 • Boek, paperback, 352 pagina’s
 • Full Color-uitgave
 • Geschikt voor opleidingen en zelfstudie
 • Onafhankelijk van het gebruikte besturingssysteem en browser
 • ISBN-13: 978-90-5940-415-1 (9789059404151)
 • Prijs: EUR 34,90
 • Online voorbeeldhoofdstuk beschikbaar

Van de flaptekst:

“Op internet is de gebruiker de baas. Met maar één muisklik kan hij kiezen uit duizenden soortgelijke websites. Usability gaat over het gebruiksgemak van websites. Hoe gebruikersvriendelijker uw website is, hoe beter hij zal scoren ten opzichte van de concurrentie. In dit Handboek usability laat Peter Kassenaar u uitgebreid zien welke richtlijnen van toepassing zijn bij het maken van gebruikersvriendelijke websites. U leert onder meer hoe usability gedefinieerd wordt en welke kenmerken van toepassing zijn op gebruikersvriendelijke websites. Aan de hand van helder beschreven theorie en talloze schermafbeeldingen met goede en foute voorbeelden hebt u snel inzicht in de meest gemaakte usabilityfouten bij webdesign. Door het gebruik van vragen en praktijkoefeningen aan het eind van ieder hoofdstuk is het Handboek usability buitengewoon geschikt voor opleidingen en zelfstudie”

Beknopte inhoudsopgave

 • Wat is usability en wat is user experience
 • Van algemeen naar specifiek: site-ontwerp, navigatie en paginaontwerp
 • De speciale rol van de homepage
 • Schrijven voor het web
 • Het belang van de zoekfunctie op een website
 • Usability en multimedia
 • Toegankelijk webdesign (accessibility)
 • Interactie en usability
 • Zelf usabilitytesten uitvoeren

“Dit boek is een must voor webdesigners, webprogrammeurs, webmasters, webschrijvers, hobbyisten, (media)studenten, projectmanagers en marketeers. Kortom iedereen die met websites werkt om mensen te bereiken. Eén boek – alles over website usability.”

Hyperlinks uit het boek

In het boek worden honderden voorbeelden en tientallen andere websites met meer achtergrondinformatie genoemd. Alle hyperlinks zijn – voor zover mogelijk – gebundeld op de volgende pagina:

Handboek Usability op Yindo

Yindo Logo Yindo is een nieuw platform voor het online lenen, lezen en kopen van (e-)boeken. Het Handboek Usability is in zijn geheel op Yindo gepubliceerd. Het eerste hoofdstuk is gratis beschikbaar als inkijkexemplaar. 

Daarna kunt u besluiten het boek voor een gering bedrag te lenen, te kopen als online Yindo-boek of te kopen als ‘gewone’ papieren uitgave.

Hebt u het boek gelezen en hebt u opmerkingen ter verbetering van een eventuele volgende druk? Of wilt u andere lezers laten delen in uw ervaringen? Laat dan een bericht achter onder dit artikel of tweet er over via de Yindo-pagina.

Direct bestellen

 

Peter Kassenaar
-- 24 maart 2010

 

(PS: in aanvulling op het bloggen ben ik ook actief op Twitter, voor korte berichten en handige links. Je kunt me volgen via http://twitter.com/PeterKassenaar (@PeterKassenaar is mijn Twitternaam).

Reacties

24-03-2010 03:15 #

Besteld bij de Bruna! Volgende week als het goed ik binnen Smile
(die link kun je er ook bij zetten, van Bruna)

Guido Teunissen Netherlands

02-04-2010 10:19 #

Ik ben nu op de helft van het boek.

In hoofdstuk 1 had ik echt zoiets: wat moet ik ermee? best wel slecht boek.

Maar toen ik hoofdstuk 1 maar had overgeslagen en verder ben gaan lezen. Was het, zoals altijd, weer een geweldig boek!
Je zelf al wat dingetjes, maar ook dingen waar ik nog nooit van had gehoord.

het enige wat ik mis is een stukje bij elke paragraaf als: 'Hoe denk de bezoeker'
Bijvoorbeeld bij 'navigatie'  Jij verteld het dan in je eigen woorden, maar het zou leuker/leerzamer zijn als je echt een verhaaltje maakt. (begrijp je?)

Guido Netherlands

15-06-2010 01:49 #

Ik ben uw Handboek Usability met veel plezier aan het lezen. Op pag. 269 geeft u een website op over kleurpaletten.

Zelf heb ik een andere praktische website gevonden om je eigen plaatjes / screendumps van je website te testen. Wellicht kent u deze website al, zo niet: http://www.vischeck.com/vischeck/vischeckImage.php

Met vriendelijke groet,


Arlette Link

Arlette Link Netherlands

Reacties zijn gesloten