01oktober

Gastcollege ‘usability op mobiele apparaten’ bij Hva

 

SNAGHTML575f6c63Maandag 1 oktober 2012 gaf ik een gastcollege ‘Usability op mobiele apparaten’ op de Hogeschool van Amsterdam, afdeling Sport, Managemen en Ondernemen (SM & O).

Beknopte inhoud

In ongeveer een uur kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Waarom is usability belangrijk – waarom heb ik dit als specialisatie gekozen?
  • Een korte geschiedenis van mobiele communicatie.
  • Hoe worden mobiele apparaten op dit moment ingezet bij aankoop- en informatiebeslissingen? De verschuiving van bureaublad-devices naar mobiele devices is onherroepelijk ingezet. De verwachting is dat rond 2014 het mobiele internet een belangrijkere rol zal spelen dan vast internet. Je moet hier in de website of –app voor je onderneming of (sport)vereniging nu al rekening mee houden.
  • Wat is eigenlijk het verschil tussen een (mobiele) website en een App?

Drie concrete verschillen tussen desktop usability en mobile usability:

  • schermafmeting (en de gevolgen daarvan voor je design)
  • bediening: muis vs. touch (en de gevolgen…)
  • belangrijkste doel van de site identificeren (en de gevolgen…)
  • Deze drie aspecten werden daarna getoetst voor drie verschillende sites:
  • Het bleek dat er grote verschillen zijn tussen de sites onderling. Zo is de desktop-gebruikerservaring van Rio 2016 op veel punten nog wel voor verbetering vatbaar, maar is er wel gezorgd voor een geoptimaliseerde mobiele versie van de website. Bij NOC*NSF is dit beeld omgekeerd. De gebruikerservaring van de ‘gewone’ publiekssite is prima, maar is lastig bij mobiel gebruik. Hockey.nl laat min of meer hetzelfde beeld zien als rio2016.com.
  • Bij hockey.nl zijn bijvoorbeeld goede keuzes gemaakt in het terugdringen van de hoeveelheid menu-items in de navigatiestructuur. Zo biedt de mobiele versie snel toegang tot de belangrijkste functies van de site, zonder dat de gebruikersinterface overdadig vol aandoet.

Verschillende sites kennen verschillende sterke en zwakke punten. Het is niet zo dat een site compleet ‘mislukt’ of ‘onbruikbaar’ is, als een van de onderdelen niet goed is uitgewerkt. Het geeft wel aan dat dit betreffende aspect nader bekeken (en liefst verholpen) moet worden, om site-bezoekers op zowel desktop- als mobiele apparaten zoveel mogelijk tegemoet te komen.

image

Presentatie

Je kunt de presentatie van dit college downloaden. Hij is beschikbaar in twee formaten:

Voor vragen over de presentatie of de rest van het gastcollege kun je contact opnemen via het contactformulier op deze site.

Peter Kassenaar
-- 01 oktober 2012

Reacties

03-10-2012 06:43 #

Juist, het landschap van softwareontwikkeling is drastisch verandert in de afgelopen jaren. Mobiele apparaten en daarmee ook de toepassingen zijn en zullen toenemen in aantallen. Je ziet dat de "early birds" al bezig zijn met het aanpassen van hun sites of zelfs een aparte site laten ontwikkelen. Sommigen bieden weer een app aan als alternatief.  Wat betreft techniek is het altijd leuk om te praten over een aparte mobiele site, een responsieve site of een app. Responsive design is in mijn mening wel heel cool.

Ik denk wel dat als we mobiele varianten gaan aanbieden voor onze websites en webdiensten dat we terug naar de tekentafel moeten.  We moeten weer gaan nadenken over onze core business en functionaliteit duidelijk presenteren die er primair toedoen.

Op het moment heb ik nog teveel het gevoel dat bedrijven hun huidige website/dienst  een op een willen aanbieden op een mobiel platform. Ik ben er van overtuigd dat dit ze zal gaat bijten in de User Experience, usability als conversie.

Michael Ramlal Netherlands

04-10-2012 09:36 #

@Michael - Ja, responsive design is wel cool, maar naar mijn idee toch wat overgewaardeerd. Responsive design gaat (voornamelijk) uit van de vooronderstelling dat op een mobiele site *dezelfde* content wordt aangeboden, maar dan in een ander design, aangepast aan het apparaat.

Dat is vaak te kort door de bocht, naar mijn idee.

Zie bijvoorbeeld ook dit artikel: managewp.com/5-reasons-why-responsive-design-is-not-worth-it

Ik ben het met je eens dat een mobiel device vraagt om een aparte benadering. Je moet allereerst goed de taken analyseren die de gebruiker uitvoert op zijn mobiele apparaat en waarin dit afwijkt van het gebruik van de desktop-site. Dan pas kun je een goede mobiele gebruikerservaring bieden.

Peter Netherlands

04-10-2012 10:49 #

Uiteraard, responsive design is zeker cool omdat deze de gebruiker in ieder geval toegang geeft tot een betere navigatie en omdat de content beter zichtbaar wordt. (als de interactie-ontwerper en designer hun best hebben gedaan) Bij de meeste sites is het alsof je door een sleutel-gat kijkt. (scrollen, swipen en zoomen om een deel van een site te bekijken).

Het is een keuze die je bewust moet maken maar niet in alle gevallen toepasbaar is.  Maar zoals je zegt is het gewoon niet voldoende!

Ik ben zelf wel gecharmeerd van het "mobile first" denken: http://www.lukew.com/ff/entry.asp?933

Michael Ramlal Netherlands

Reacties zijn gesloten