09maart

3D in Flash CS4 - nuttig of nutteloos?

Op maandag 16 maart verschijnt het Handboek Flash CS4. Speciaal voor computerboek.nl heb ik bij deze release een aantal columns geschreven. Dit blogbericht bevat de tweede van twee columns. Je kunt ze eventueel ook nalezen op de site van computerboek.nl .

Inmiddels is ook de overige informatie bekend. Je kunt al vast vooruitbestellen als je wilt,

  • Geschikt voor Nederlandse en Engelstalige versie van Flash CS4
  • Geschikt voor Windows en Macintosh
  • ISBN-13: 9789059403871
  • Prijs: EUR 24,90

3D in Flash - nuttig of nutteloos?

Al jaren lang wordt er door Flash-gebruikers gevraagd ('gezeurd') om een 3D-gereedschap in Flash. Want: 3D is cool, 3D is een must, 3D is de interface van de toekomst. Persoonlijk denk ik daar iets anders over, maar in ieder geval is Adobe in Flash CS4 tegemoet gekomen aan de lang gekoesterde wens van een grote groep gebruikers. In Flash CS4 zijn daarom twee 3D-gereedschappen opgenomen.

Met 3D-objecten kan de illusie van diepte in een project worden aangebracht en kunnen voorwerpen makkelijker in een natuurlijk perspectief worden geplaatst. In eerdere Flash-versies moest je hiervoor altijd handmatig aan het werk met het gereedschap Vrije Transformatie (Free Transform Tool). Zo kon je zelf een perspectief of een verdwijnpunt simuleren. Maar als er dan iets veranderde in de setting, of het object moest een paar pixels worden verplaatst, dan moest je alles handmatig opnieuw transformeren. Want het valt natuurlijk direct op als een object verkeerd in het perspectief geplaatst staat. Kortom, handig was dit, ehhh, niet echt.

In Flash CS4 beloofd dit anders te zijn. De twee nieuwe 3D-gereedschappen zijn de 3D-rotatiefunctie (3D Rotation Tool) en de 3D-translatiefunctie (3D Translation Tool).

3D-rotatiefunctie

Met de 3D-rotatiefunctie kunnen 2D-objecten worden geroteerd in een 3D-ruimte. Het is in Flash niet mogelijk om 3D-draadmodellen te tekenen zoals in echte 3D-animatiesoftware zoals Poser, Lightwave 3D of Maya. De objecten die worden geroteerd zijn dus nog altijd de platte objecten, zoals filmclips, tekst of geïmporteerde foto's. De objecten krijgen er geen diepte door. Hiermee is de 3D-rotatiefunctie oneerbiedig gezegd zoiets als een superdeluxe gereedschap Vrije Transformatie, waaraan een derde (z-) as is toegevoegd. Absoluut handig, als je hiernaar op zoek was. Maar niets meer dan dat. Het gereedschap lijkt voornamelijk geschikt voor 3D-effecten tijdens (logo-)animaties.

Een aandachtspunt bij het gebruik van de 3D-rotatiefunctie is dat het roteren van het object altijd rondom het centrum van het object plaatsvindt. Dus ook als het aangrijpingspunt (registration point) voor een filmclip bijvoorbeeld in de linker bovenhoek is geplaatst, wordt het object toch geroteerd rondom het middelpunt. Dit kan tot onverwachte resultaten leiden, als het object in een animatie bijvoorbeeld tegelijkertijd 'gewoon' geroteerd wordt (in 2D-ruimte). Dit gebeurt immers wel rondom het aangrijpingspunt, waardoor je behoorlijk de weg kwijt kunt raken. De oplossing is eenvoudig, maar je moet hem even bedenken: zorg er voor dat het aangrijpingspunt van filmclips die een 3D-bewerking moeten ondergaan altijd in het midden ligt. Dat scheelt een hoop gepuzzel!

3D-translatiefunctie

3D-translatiefunctie is ook vooral een handig gereedschap voor een probleem dat vroeger handmatig moest worden opgelost. Met dit gereedschap kunnen onderwerpen snel in een perspectief worden getrokken. Hiervoor zijn de nieuwe onderdelen Verdwijnpunt en Perspectiefhoek in Eigenschappencontrole opgenomen. Zo is snel het verdwijnpunt van een project in te stellen (als u niets doet, ligt het verdwijnpunt altijd in het midden van de stage) en kan de perspectiefhoek worden aangepast. Als u vervolgens een element met het gereedschap 3D-translatiefunctie versleept, wordt het automatisch kleiner weergegeven (het lijkt immers meer 'naar de achtergrond' te verdwijnen en moet voor het menselijk oog dus kleiner worden). Andersom werkt het ook. En dat is erg handig: als u tijdens het ontwikkelen tot de ontdekking komt dat het verdwijnpunt verplaatst moet worden, worden de elementen die met het 3D-translatiegereedschap zijn bewerkt, automatisch mee verschoven en indien nodig vergroot of verkleind. Het ingestelde perspectief blijft dan correct.

In vorige versies van Flash werden dit soort vraagstukken vaak opgelost door een extra laag te maken en daarop handmatig de perspectieflijnen en het verdwijnpunt te tekenen. En daarna ook weer met het gereedschap Vrije Transformatie de objecten behandelen. Bij het exporteren van het project werd eerst de perspectieflaag onzichtbaar gemaakt, zodat die het totaalbeeld niet verstoorde.

In Flash CS4 hoeft dat allemaal niet meer, dankzij de gereedschappen 3D-rotatiefunctie en 3D-translatiefunctie. Als u zich hier mee bezig houdt, is de nieuwe CS4-versie van Flash dus absoluut de moeite waard. Als u zich er nog niet mee bezig houdt, loont het ook beslist de moeite om een middagje te studeren op de mogelijkheden van deze gereedschappen. Misschien ontdekt u nog tal van nieuwe creatieve Flash-mogelijkheden in uw eigen brein.

Reacties zijn gesloten