06maart

Column Flash CS4 1/2

Binnenkort verschijnt van mijn hand het Handboek Flash CS4. Speciaal voor deze release heb ik voor computerboek.nl een aantal columns geschreven. Dit blogbericht bevat de eerste van twee columns. Ze zijn ook verschenen in de nieuwsbrief en op de site van computerboek.nl. Maar hier staan er plaatjes bij :-).

De verwachte verschijningsdatum van het boek is 16-03-2009, de prijs is € 24,90. Zodra het boek verschenen is, zal via dat deze site worden aangekondigd en kun je de oefenbestanden die bij het boek horen hier downloaden. Maar eerst even opwarmen met de columns…

Flash CS4 - Voor elk wat wils

Binnenkort verschijnt mijn boek over Flash CS4. Ik stond vanochtend voor mijn boekenkast en heb het voor de zekerheid even nageteld. Het is mijn zevende boek over Flash. Lang geleden, in het stenen internettijdperk schreef ik een boek over Flash 4. Dat was in 1999. Een kleine tien jaar geleden. Flash was toen een leuke tool voor het maken van cartoonachtige animaties voor het web. Banners. Website-intro's. Dat was destijds nu eenmaal de norm.

Soms is het met softwarepakketten net als met kinderen. Als je met ze meegroeit, zie je eigenlijk niet hoe ze veranderen. Denk maar aan die oude tante die je op een verjaardagsfeestje tegenkomt. "Zo, wat bij jij al weer groot geworden, zeg! Ik herinner me je nog toen je zó klein was". Haar hand zweeft hierbij dan ongeveer op kniehoogte. Zelf heb je het allemaal niet zo in de gaten, omdat je er elke dag mee te maken hebt.

Alweer een nieuwe versie?

Zo ook het werken met Flash. En als afgeleide daarvan, het schrijven over Flash. Ja, ook ik loop wel eens zuchtend over straat, als Adobe alwéér een nieuwe versie van Flash heeft aangekondigd. De jongste telg ligt hooguit een half jaar in de schappen, of daar stromen de betaversies van de volgende serie je al weer om de oren. Er wordt gemord. "Nou nou, moet dat nu? Alweer een nieuwe versie? Wat willen ze daar nog aan nieuwe dingen instoppen, dan? We kunnen hier toch nog wel een tijd mee vooruit?" En tijdens het schrijven merk ik ook dat het toch veel herhaling is. Natuurlijk, alle nieuwe features probeer je zo goed en zo compleet mogelijk in een boek te verwerken, maar tegelijkertijd mag de aandacht voor de beginnende gebruiker niet verslappen. En dan ben ik soms ontevreden, omdat het boek over de nieuwe versie zo op de vorige lijkt. Er is misschien maar twintig, hooguit vijfentwintig procent vernieuwd. De kritiek op de maker ervan (eerst Macromedia, nu Adobe) is vergelijkbaar.

Maar nu stapte ik even uit de molen. Ik pakte mijn eerste boek over Flash 4 er nog eens bij en vergeleek dit met het boek over Flash CS4. Qua titel maar twee letters verschil (inderdaad, de 'CS' in de versienaam), maar de inhoud is tot mijn eigen verrassing volkomen onvergelijkbaar. Ja, de tijdlijn is gebleven. En ja, ook het typische Flash begrip tween voor animaties komt al voor in het eerste boek. Maar verder?

Ik leek opeens zelf op die oude tante die met verwondering keek hoe haar kleine neefje was uitgegroeid tot een volwassen professional. Flash CS4 is ongelofelijk geëvolueerd in tien jaar. Van een relatief eenvoudig tekenpakket met wat leuke animatiemogelijkheden voor het web, tot een complete multimediatool voor allerlei producties op tal van platforms. Het is echt waar. Ga maar na.

Flash is voor iedereen

Ben je designer in hart en nieren en zo ongeveer getrouwd met Photoshop? In Flash kun je inmiddels Photoshop-bestanden inclusief lagen, overvloeimodi en effecten verliesloos importeren, verder bewerken en animeren. Vectortekenaars zullen merken dat het Pen gereedschap net zo werkt als in Adobe Illustrator.

Ben je animator, of motion graphics artist? In Flash CS4 was zelfs het aloude tween-animatiemodel niet heilig. Het is volledig gewijzigd en komt nu overeen met pakketten zoals Adobe After Effects. Dit betekent dat voor een animatie alle afzonderlijke eigenschappen van objecten (positie, transparantie, schaal, rotatie enzovoort) tot op de frame nauwkeurig en onafhankelijk van elkaar zijn in te stellen. Met Flash CS4 zijn nu ook 3D-rotaties en –eigenschappen toe te kennen aan een object. Weliswaar eenvoudig, maar het is een begin.

Je bent programmeur? Dan zul je verbaasd zijn over de krachtige mogelijkheden van de robuuste programmeertaal ActionScript 3.0 die in Flash is ingebakken. Het lijkt in niets meer op het oude ActionScript 1 uit de oerversies van Flash.

Maar misschien ben je video-editor? Met de Adobe Media Encoder die met Flash wordt meegeleverd zijn rechtstreeks tijdlijnen uit Premiere Pro en After Effects in te lezen en te verwerken tot FLV-video of het nieuwe bestandsformaat F4V. H.264-videocodering wordt uitstekend verwerkt door Flash en de Flash Player. Hetzelfde geldt voor Audio. Volledig aanpasbaar en in combinatie met Adobe Soundbooth zijn complete filmscores te creëren en te verwerken in een Flash-project.

En oh ja, je kunt er ook nog gewoon leuk mee tekenen en geinige, kleine cartoonanimaties mee maken voor het web.

Nee, Flash CS4 is geen revolutie als je het vergelijkt met de voorgaande versie, Flash CS3. Maar als je even een stapje terug doet, zie je hoe breed en compleet het pakket is geworden in de loop der jaren.

Ondanks mijn aanvankelijke gemopper, moet ik na een paar maanden met Flash CS4 gewerkt te hebben schoorvoetend toch bekennen dat ik me erger als ik ooit nog weer eens een oudere versie moet starten op een andere computer. Sterker nog, vorig zomer moest ik zelfs nog een cursusdag organiseren voor Flash 5! Geloof me, dat was geen leuke middag voor mij…

Reacties

11-07-2009 01:45 #

geen registratienummer aan wezig

de spiegeleer michel Belgium

06-11-2009 10:26 #

in flash cs4 met isbn: 978-90-5940-387-1
is er geen registratie nummer vermeld.
de spiegeleer

de spiegeleer Belgium

06-11-2009 10:28 #

@Michel - dit is inderdaad bekend - in de eerste druk is het registratienummer weggevallen.

De juiste code is HBK-3456-2.

Onze excuses voor het ongemak.

Peter

Reacties zijn gesloten