14september

Handboek ActionScript 3.0 uitgesteld

Op verschillende plaatsen – onder andere op deze site - wordt voor ‘najaar 2010’  het Handboek ActionScript 3.0 aangekondigd. Dit zou de opvolger moeten worden van het Handboek ActionScript 2.0 en 3.0 en geheel gewijd zijn aan het objectgeoriënteerd programmeren met ActionScript 3.0. Je zou het prima kunnen lezen als opvolger van mijn Handboek Flash CS5, dat in het vorige blogartikel werd besproken.

Na overleg met de uitgever gisteren, hebben we helaas echter moeten besluiten dat het Handboek ActionScript 3.0 voorlopig NIET zal verschijnen.

De officiële omschrijving is dat ‘in het huidige economische klimaat een uitgave van deze titel niet verantwoord en rendabel wordt geacht’. In normale mensentaal betekent dit dat we verwachten dat we te weinig exemplaren zullen verkopen om uit de kosten te komen. Het Nederlandse taalgebied is helaas te klein om zo’n gespecialiseerde titel over ActionScript 3.0 uit te brengen.

Het schrijven en op de markt brengen van een boek kost mij (als auteur) meerdere maanden, en brengt voor de uitgever kosten met zich mee voor redactiewerk, zetwerk, drukken, distributie enzovoort. We zijn het er over eens dat dit voor een onderwerp als ActionScript 3.0 niet verantwoord is op dit moment. Jammer, maar helaas.

Misschien dat we op een later tijdstip kunnen besluiten het boek alsnog uit te brengen (ActionScript 4.0?), maar voorlopig is dit nog niet aan de orde.

Alternatieven

Er is – voor zover ik weet – geen specifiek Nederlandstalig boek over ActionScript 3.0 verschenen. Er zijn wel Flash-boeken die zijdelings ook ActionScript behandelen (nogmaals: in het Handboek Flash CS5 vind je alvast een voorproefje), maar er zijn geen Nederlandstalige titels die ActionScript 3.0 vanaf de basis behandelen en uitwerken tot complete applicaties.

Wel zijn er verschillende goede Engelstalige boeken verkrijgbaar. Ik kan de volgende titels aanbevelen:

Learning ActionScript 3.0 ActionScript Bible 2n edition ActionScript 3.0 cookbook
Learning ActionScript 3.0: A Beginner's Guide ActionScript 3.0 Bible 2nd Edition ActionScript 3.0 Cookbook

Peter Kassenaar
-- 14 september 2010

Reacties

06-10-2010 12:14 #

Peter,

Jammer dit te moeten lezen.

Jouw boek "Actionscript 2.0 en 3.0" is een echt goed leerboek voor (startende)studenten (HBO) en dat is bijvoorbeeld "Learning Actionscript 3" niet (doelgroep is toch wel professionele praktijkmensen die basiskennis van programmeerconcepten al beheersen).

Mijn grootste bezwaren tegen het huidige boek zijn dat een cruciaal onderwerp als events op actionscript 2 (AS2) is gebaseerd en niet actionscript 3 (AS3), en dat toch wel een aantal voorbeelden op AS2 (swapDepth, duplicateMovie etc.) gebaseerd zijn. Dit bleek erg verwarrend te zijn voor de studenten. Natuurlijk is dit om te schrijven naar AS3 in een soort reader of zo, maar ja, wat is nut van het boek dan?

Peter

Peter van der Post Netherlands

12-10-2010 08:33 #

Hallo,

Wat u ook nog kunt doen is een digitaal boek aanbieden!
En mensen die het perse op papier willen, die kunnen het gewoon thuis uitprinten.

Scheelt voor u en uw uitgever een hele hoop geld!

Hopelijk heb ik hierbij uw gedachtes veranderd, want er zijn er toch een hoop mensen die actionscript 3.0 nog willen leren, en dan het liefst in het Nederlands.

Met vriendelijke groeten,
Bob Dolman

Bob Dolman Netherlands

12-10-2010 08:54 #

@Bob Dolman - bedankt voor je reactie. Dat er voldoende alternatieven zijn om het boek uit te brengen, is mij bekend (Tip: kijk eens op www.yindo.nl Wink.

Maar ook voor *mij* is het een economische afweging. Ik moet ook mijn hypotheek, verzekeringen en kleren voor de kinderen betalen. Ik kan het me eenvoudigweg niet veroorloven om een paar maanden te schrijven aan een boek dat -hoe je het ook wend of keert- een beperkt aantal exemplaren zal verkopen. Dat is een facet dat zeker meespeelt. Daar kan de schoorsteen niet van roken.

Als ik morgen de loterij zou winnen, dan zou ik het wel weten.
Maar voor het zover is...

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten