18mei

Uitpakken zip-bestanden traag in Windows Vista

Een van de grote ergernissen van Windows Vista-gebruikers is de trage wijze waarop Vista omgaat met bestandshandelingen. Het is gewoonweg verbijsterend om te zien dat het uitpakken van een zip-bestand van ongeveer 20 MB met een paar duizend bestanden in Windows XP in minder dan een minuut gebeurd is, terwijl dit in Vista al snel twintig minuten of langer (!) in beslag neemt.

Het komende Service Pack 1 voor Windows Vista zou dit probleem moeten oplossen, maar de berichten uit het veld zijn vooralsnog weinig hoopgevend. Hoewel het werken met bestanden na installatie van het service pack enigszins is versneld, is het nog steeds een bottleneck.

In dit blogbericht laat ik een mogelijke oplossing zien.

Oorzaak

Een van de oorzaken van het trage uitpakken kan zijn dat het zipbestand is gedownload vanaf internet. En hoewel zip-bestanden niet per definitie gevaarlijk zijn (het kan natuurlijk wel, controleer altijd of de inhoud uit vertrouwde bron afkomstig is en geen virussen bevat), wordt door het beveiligingsmechanisme van Vista een vlaggetje aan het bestand gehangen.

Hierdoor 'ziet' het besturingssysteem dat het bestand oorspronkelijk van internet afkomstig was, en zal het extra veiligheidscontroles uitvoeren bij het werken met dit bestand. En in een zip-bestand kunnen al snel honderden of duizenden bestanden aanwezig zijn. Elk van die bestanden wordt door Vista gechecked alvorens het wordt vrijgegeven aan het 'echte' bestandssysteem. Door die overhead kan het controleren van elk bestand al snel een seconde ofzo in beslag nemen. Duizend bestanden controleren duurt dus duizend seconden…

Oplossing

Het is mogelijk om het beveiligingsvlaggetje van een zipbestand handmatig te verwijderen. Daarna verloopt het uitpakken van het bestand weer razendsnel, als vanouds.

  • Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand
  • Kies Eigenschappen (Properties)
  • Klik op Blokkering opheffen (Unblock)

Hiermee wordt de internetbeveiliging verwijderd en gaat het uitpakken weer sneller.

Op deze adressen lees je meer over de Windows Attachment Manager en het trage uitpakken van Winzip bij gedownloade bestanden. Blijft echter het feit dat Windows Vista in andere gevallen nog steeds belabberd presteert bij bestandsbewerkingen. Laten we hopen dat dit snel tot het verleden behoort.

Peter Kassenaar
-- 18 mei 2008

Reacties

21-09-2009 06:12 #

We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community. Your blog provided us valuable information to work on.You have done a marvellous job!

payday loans United States

Reacties zijn gesloten