17februari

Dell XPS 1530 of MacBook Pro?

Al enige tijd ben ik mij aan het oriënteren op een nieuwe laptop. Het belangrijkste aspect daarbij is dat het vooral een ontwikkelaarsmachine moet zijn. De definitie van een 'ontwikkelaarsmachine' is niet lastig. Dat betekent gewoon 'hetzelfde als een games-machine, alleen is de grafische kaart wat minder van belang'. Oftewel: alles zo snel mogelijk (processor, geheugen) en zo groot mogelijk (vaste schijf, beeldscherm). Hij moet snel genoeg zijn om verschillende servers te kunnen draaien (SQL Server, Internet Information Server) en om zware ontwikkelaarsapplicaties als Visual Studio, Dreamweaver en Photoshop - liefst gelijktijdig - te kunnen draaien. Verder probeer ik te letten op zaken die voor mobiel gebruik van belang zijn: een laag gewicht en lange batterijduur.

Na zorgvuldige oriëntatie zijn er eigenlijk twee keuzes overgebleven: de Dell XPS 1530, of -misschien verrassend- de Apple Macbook Pro. Ik heb ze, ook voor mezelf, even op een rijtje gezet.

Dell XPS 1530

Voordelen

Nadelen

 • Bekend en vertrouwd
 • Degelijke, bewezen kwaliteit
 • Veel configuratiemogelijkheden
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Magere maximale schermresolutie (1280x800) [update 18-02: Nu kun je kiezen, meer resoluties beschikbaar!]
 • Grote capaciteit batterij, maar eerder leeg, volgens de benchmarks
 • Kwetsbaarheid Windows
 • Tja, het is weer Degelijk & Saai...

Apple Macbook Pro

Voordelen

Nadelen

 • Fraai , zeer fraai design
 • Integratie van onderdelen van besturingssysteem
 • Vooralsnog minder kwetsbaar dan Windows-pc
 • Nieuwe leercurve, uitbreiding van mijn kennis
 • Hey, it's an Apple!
 • Minder configuratiemogelijkheden
 • Mindere prijs/kwaliteitverhouding (absurde  meerprijzen voor extra RAM, grotere vaste schijf)
 • Windows software (absoluut nodig voor mijn werk) draait alleen via emulatie
 • Nieuwe leercurve, verminderde productiviteit gedurende bepaald timeframe

Specificaties

Een plaatje en wat plus en minpunten zegt natuurlijk niet alles. Ook de harde cijfers zijn belangrijk. Ik heb in de online stores van de beide fabrikanten zoveel mogelijk dezelfde componenten geselecteerd om een goede vergelijking te kunnen maken.
 

Dell XPS 1530

Apple Macbook Pro

Processor

2,2 GHz Intel Core 2 Duo

2,2-GHz Intel Core 2 Duo

Geheugen

2 GB 667 DDR2 SDRAM - 2x1 GB

2 GB 667 DDR2 SDRAM - 2x1 GB

Beeldscherm

15,4-inch 1.440 x 900

15,4 inch – 1.440 x 900

Vaste schijf

SATA 250 GB (5400 rpm)

SATA 250 GB (5400 rpm)

Besturingssysteem

Windows Vista Business

Mac OS XLeopard 10.5

Grafische kaart

NVidia GeForce Go 8600M GT, 256 MB

NVidia GeForce Go 8600M GT, 256 MB

Verzendkosten

Gratis

Gratis

Gewicht

??

2,45 kg

Batterij

9-cel Li-ion 85 W/h

Li-ion 60 W/h

Prijs

EUR 1.087,- inclusief BTW

EUR 2.119,- inclusief BTW

Conclusie

Zoals is te zien, zijn beide machines vrijwel identiek te configureren, beide machines hebben daarnaast nog USB, Firewire, draadloos LAN, en een berg software waar je al dan niet op zit te wachten ('oh nee, alweer een 60-dagen versie van MacAfee virusscan voorgeinstalleerd'). De prijzen zijn volgens de website, op 18 februari 2008, inclusief de kortingen van dat moment (EUR 70,- in het geval van Dell en gratis verzendkosten). Dan blijkt de Apple in aanschaf ruim twee keer zo duur!

Als ik dus puur een financiële beslissing zou nemen, zou de keuze makkelijk zijn. Dan wordt het de Dell, zonder discussie. Maar het zou voor mijn werk ook handig zijn om sites en applicaties die ik ontwikkel alvast op het Apple-platform te kunnen testen. En zou de –vermeende?- hogere stabiliteit van Mac OS ten opzichte van Windows mijn productiviteit ten goede komen.

In elk geval is het beslismoment nog niet aangebroken, ik wacht eerst de nieuwe series Apple Macbook's af, want volgens de MacRumors Buyerguide is het nu (medio februari 2008) in elk geval leen slecht moment om een nieuwe MacBook te kopen.

Adviezen? Tips? Laat een commentaar achter.

Reacties

03-03-2008 12:42 #

Koop die Macbook man. Jaja het is duurder maar het is en blijft een mooi ding om te zien. als je dan ook nog parallels (http://www.parallels.com/en/products/desktop/) erbij aanschaft heb je beide in een. En je hebt geen macafee rommel voorgeinstalleerd Wink

Frank van den Berg Netherlands

12-03-2008 06:50 #

Ik heb de Dell M1530 twee weken geleden binnen gekregen, maar ga hem weer terugsturen. Hij heeft namelijk erg irritantie electrische tintelingen rond de touchpad. De enige oplossing hiervoor is het gebruik van geaarde stopcontacten, maar die heb ik niet op de plek waar ik het ding het meest gebruik:-(

Verder is het een mooi dingetje, die Dell, maar ik overweeg nu toch de aanschaf van de dure Apple vanwege die tinteingen.

Ellen

12-03-2008 08:53 #

Hoi Ellen,

Dat bericht (die elektrische schokjes) had ik inderdaad ook gelezen, al voordat ik mijn beslissing had genomen (om toch de Apple te kopen). Ik dacht toen nog 'ach, dat zal wel meevallen', maar later las ik onder meer dit blogbericht: gizmodo.com/.../dells-aluminum-laptops-causing-electric-shocks

Jammer dat de 1530 je niet bevalt. In elk geval bevalt mijn MacBook me ondertussen goed...

Peter Kassenaar Netherlands

19-03-2008 05:31 #

Ik zit ook enorm te twijfelen tussen deze 2 voor mijn bedrijf. Ik werk vrnl. bij banken. De tools die ik zal gebruiken zijn MS visio en Powerpoint. Als de MAc Office had was het eenvoudig (ik zou kiezen voor de MAC)
Mijn wens is eigenlijk ook de laptop als desktop te gebruiken (dus wellicht de Mac 17"), maar af en toe mee te kunnen nemen. Iemand nog tips hiervoor zonder een te duur docking station. De prijs vind ik minder belangrijk dan dat het prettig werkt.

Mark Netherlands

24-05-2008 02:18 #

Doe het want 'hey t'is nen appel' (sarcasme) betaal alstublief niet! voor design+ statussymbool

jeffrey Belgium

16-06-2008 01:54 #

Ik zit ook met dezelfde vraag... maar ik kies voor de XPS. Ik vind 1000 euro teveel voor een identieke machine met een iets stabieler besturingssysteem. Ik ben van plan een dualboot Linux/Windows te maken, zodat ik het beste van beide werelden heb. (Stabiliteit/Compatibiliteit)

@Peter : Je kan Bootcamp gebruiken om Windows native te draaien, geen emulatie

@Mark : Er ís Office voor de Mac! Wordt zelfs aangeprezen op de Mac-site.

Ronnie Netherlands

01-07-2008 11:03 #

Peter, begrijp ik goed dat je inmiddels ervaring hebt met ontwikkelwerk met VS2005/8 op de Mac? Zelf ben ik .Net windows ontwikkelaar en ben benieuwd of de windows emulatie echt zo goed werkt. Wat zijn de ervaringen?

Bob

Bob Netherlands

03-07-2008 12:17 #

@Bob,

Ik heb hier inmiddels een aparte blog-post over geschreven:

www.kassenaar.com/.../...ual-Studio-op-de-Mac.aspx

Succes met je ontwikkelwerk!

Peter Netherlands

Reacties zijn gesloten