07maart

MacBook Pro review - Hardware, deel 1 en 2

Inmiddels werk ik een aantal dagen met de MacBook Pro. Nog niet echt op productiebasis, maar nog volop in de verkenningsfase. Eerdere blogberichten en filmpjes die ik hierover maakte zijn

Ondertussen kan ik al iets meer in detail vertellen over de MacBook Pro. Ik heb er een nieuwe serie filmpjes van gemaakt. In dit bericht staan enkele clips over de hardware.

Hardware - deel 1, de buitenkant

In deel 1 kijk ik naar de buitenkant: hoe ziet het apparaat er uit, welke onderdelen en aansluitingen kun je verwachten.

Bekijk externe video bij YouTube (05:30)

Samenvattend, Ik vind goed:

 • Mooi design, alles goed afgewerkt, afgeronde hoeken
 • Mooi weggewerkte dvd-loader
 • Aluminium behuizing voorkomt doorbuigen & torsie. Het notebook maakt een slagbestendige indruk (belangrijk bij mobiel gebruik), hoewel wel gevoelig voor vingerafdrukken.

Wat kan beter:

 • Slechts 2 x USB 2.0 aansluiting op het 15"-model
 • Gewicht toch aan de forse kant. Als gewicht een issue is, koop dan liever de MacBook Air.

Hardware - deel 2, de binnenzijde

In deel 2 kijk ik naar de binnenkant (dat wil zeggen: wat je ziet als je de deksel openklapt. Ik ga niet met een schroevendraaier aan de slag). Wat zijn mijn ervaringen met het toetsenbord, de luidsprekers en het touchpad.

Bekijk externe video bij YouTube (06:40)

Samenvattend, Ik vind goed:

 • Brede polssteun
 • Full-size toetsenbord
 • Trackpad juiste afmetingen
 • Toetsenbordverlichting is erg cool
 • Functietoetsen zijn perfect afgestemd op softwaremogelijkheden van Mac OS X
 • Aanslag van het toetsenbord bevalt mij.
 • Integratie van speakers en aan/uitknop in overall design.

Wat kan beter:

 • CapsLock-toets is te groot, en
 • Shift-toets links is te klein. Dit zou juist andersom moeten
 • Geluid speakers zou dieper kunnen. Het is wat blikkerig
 • Deksel kan niet al te ver open
 • [muis]knop onder trackpad moet fungeren als links/rechts-klikken

Wat komt er nog meer?

Andere video's die in de loop van de week zullen volgen gaan onder meer in op

 • het gebruik van de multitouch trackpad van de MacBook Pro en
 • diverse andere 'overstap-eigenschappen en -eigenaardigheden' die ik ondervind.

Disclaimer :-)

Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik al deze filmpjes maak vanuit het onbevangen 'newbie-perspectief'. De MBP is een prachtig apparaat en ik vind het gewoon leuk daar onbevangen wat commentaar op te geven. Het is een aparte ervaring om na bijna 20 jaar in de computers te zitten (jaja, ik kocht in 1989 mijn eerste XT en programmeer sinds die tijd...zo worden we oud) weer eens helemaal 'opnieuw' te kunnen beginnen. En dat dan ook nog te delen met de wereld op een manier waar je 20 jaar geleden niet eens van kon dromen!

Maar dit terzijde, op- en aanmerkingen zijn zoals altijd welkom.

Peter Kassenaar
-- 7 maart 2008

Reacties

15-03-2008 09:54 #

Leuke filmpjes, je krijgt zo een goed beeld van hoe het er allemaal uitziet. Ik ben wel heel benieuwd hoe je MBP nu na een paar weken bevalt. Zijn er al dingen vanuit Windows die je mist? Zijn er problemen waar je tegenaan bent gelopen, of dingen die niet lukken?

Draait Windows nou echt probleemloos of zijn er toch wat lastige dingen? Wat zijn jouw ervaringen? Vertel het ons!

Ellen

17-03-2008 01:06 #

Hallo Peter,
Een jaar geleden heb ik de overstap gemaakt van XP naar MBP en ik heb er alles behalve spijt van. MBP (met een groot scherm, extern keyb en muis) is alles wat je nodig hebt.


[muis]knop onder trackpad moet fungeren als links/rechts-klikken


Je kunt je touchpad zo instellen dat als je met 2 vingers klikt je de rechtermuistoetsfuncties krijgt.

Wat ik ook een hele handige functie vind is cmd + shift + 4. Daarmee kun je een deel van je scherm selecteren en er een screenshot van maken in png/pdf/jpg etc

Zo zijn er nog vele handige tools die net even lekkerder werken dan xp en zeker vista. Ik zou niet meer terug kunnen / willen. Vorige week is mijn pc die ik gebruikte voor boekhouding, printen. scannen etc gesneuveld. Daar komt nu een macmini voor in de plaats. Veel plezier met je MBP, sluit er een groot scherm op aan, dat werkt echt reuze fijn!
Jeroen

jeroen Netherlands

16-05-2008 05:25 #

Keek net even op de website van de Applestore en zag daar een plaatje van  bovenaanzicht toetsen bord MBP. Daar was de shift toets duidelijk groter dan de cab lock toets. Dus misschien hebben heeft Apple naar je geluisterd.
Peter Jansen

Willem Netherlands

27-06-2008 03:27 #

hallo,

ik vindt het heel tof dat ik eens een video in het nederlands heb gevonden over de macbook. en dat je het vanuit het 'newbie-perspectief' uitlegt vindt ik heel goed want ik ben van plan om tegen het einde van de vakantie ook een macbook pro aan te schaffen ( wel de 17-inch versie)

nog veel geluk met de verdere video's

greets karel-marc

karel-marc van loock Belgium

17-07-2008 04:23 #

leuke review/demo

we moeten echter meer tips en trucks krijgen.
ik heb zojuist een macbook aangeschaft, ik werk dagelijks in de IT en kan niet zonder notebook, ik heb mijn oude dll de deur uit geschopt, de macbook is echt rete TOP, qua design,snelheid en gebruikersgemak, voor mij is het zwaai zwaai bill gates.
ik zoek nog wel wat tips ik mis echt de delete toets, ik mis de rechtermuisknop.

ik mis microsoft rdp, maar hier heb ik al een tool voor gevonden.
heb je nu parrallells of fusion nodig om toch stiekem office op een virtuele machine te draaien en dat je dan alleen maar op een office icoontje hoeft te klikken ??

bjorn bats Netherlands

29-07-2008 09:07 #

Leuke filmpjes Peter!! Ga zo door!!
Zou je wat meer kunnen vertellen over eventuele windows software op de macbook pro ik denk aan office oid werkt dat? Kan ik ook een windows erop zetten zodat ik Cad programma's kan draaien.

jeroen Netherlands

31-07-2008 08:41 #

@Jeroen,

Kijk eens naar de posts over het installeren van VMWare op Mac OSX:
www.kassenaar.com/.../...n-installeren-op-Mac.aspx

Succes er mee,

Peter Netherlands

11-09-2008 11:14 #

Windows op een mac is zeker wel mogelijk. Sinds Mac OS 10.5 krijg je bootcamp, dit stelt je in staat om een partitie te maken voor windows.

Robin Netherlands

01-09-2009 09:56 #

Hi Peter,

Leuke en informatieve review. Het heeft mij een stapje verder laten zetten richting overstap naar Apple.

Grtz.,

Louk

Louk Netherlands

Reacties zijn gesloten